Photo 93072909 © Laurin Rinder | Dreamstime.com

Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut într-un ritm alarmant anul trecut – studiu Noaa

Temperaturile record, inundațiile devastatoare și superfurtunile provoacă moarte și distrugere pe întreaga planetă, dar oamenii nu reușesc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră care alimentează urgența climatică, arată noi date din SUA, potrivit The Guardian.

Nivelurile atmosferice de dioxid de carbon (CO2), metan și protoxid de azot – gazele cu efect de seră emise de activitatea umană care contribuie cel mai mult la încălzirea globală – au continuat să crească rapid în cursul anului 2022, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (Noaa). Raportul constată că eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune este mult prea lentă pentru a evita „haosul climatic”.

Nivelul de dioxid de carbon a crescut cu peste două părți pe milion (ppm) pentru al 11-lea an consecutiv: cea mai mare rată susținută de creștere a CO2 de când a început monitorizarea, în urmă cu 65 de ani. Înainte de 2013, oamenii de știință nu mai înregistraseră niciodată trei ani consecutivi de creștere atât de mare a CO2.

CO2 atmosferic este acum cu 50% mai mare decât nivelurile din perioada preindustrială.

Creșterea nivelului de metan din 2022 a fost a patra cea mai mare de când au început înregistrările în 1983, după creșterile record din 2021 și 2022, și se situează acum la o medie de 1.912 părți pe miliard (ppb). Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, mai puțin abundent decât CO2, dar care încălzește mult mai repede atmosfera Pământului, iar în prezent este responsabil pentru aproximativ 25% din căldura captată de toate gazele cu efect de seră.

Nivelurile de metan din atmosferă sunt în prezent de peste două ori și jumătate mai mari decât nivelul lor din perioada preindustrială. Sectorul petrolului și al gazelor naturale este cea mai mare sursă industrială de metan, care poate provoca, de asemenea, complicații medicale, incendii și chiar defecțiuni ale motoarelor, ducând la căderea elicopterelor din cer.

Nivelurile de protoxid de azot, al treilea cel mai important gaz cu efect de seră de origine antropică, sunt acum cu 24% mai mari decât nivelurile preindustriale, după o creștere de 1,25ppb anul trecut.

Vehiculele alimentate cu combustibili fosili (autoturisme, autobuze, camioane, utilaje agricole) sunt o sursă majoră de oxid de azot, care este dăunător pentru sănătatea umană și pentru sursele de apă. Dar principalii vinovați pentru creșterea nivelului de protoxid de azot din ultimele decenii au fost îngrășămintele sintetice și gunoiul de grajd din agricultura industrializată.

„Observațiile colectate de cercetătorii Noaa în 2022 arată că emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească într-un ritm alarmant și vor persista în atmosferă timp de mii de ani”, a declarat Rick Spinrad, administratorul Noaa.

„A sosit momentul să ne ocupăm de poluarea cu gaze cu efect de seră și să reducem emisiile cauzate de om, în timp ce continuăm să construim o națiune pregătită pentru climă.”

Oamenii de știință avertizează de zeci de ani asupra consecințelor catastrofale, însă acțiunile semnificative în domeniul climei pentru reducerea utilizării combustibililor fosili și a altor activități umane dăunătoare au fost întârziate și blocate, în mare parte din cauza influenței unor industrii precum cea a petrolului și gazelor, a agriculturii, a apărării și a automobilelor.

Luna trecută, Grupul interguvernamental de experți în schimbări climatice, format din cei mai importanți oameni de știință din domeniul climei din lume, a emis un „avertisment final” cu privire la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, care au împins lumea în pragul unor daune irevocabile pe care numai o acțiune rapidă și drastică le poate evita.

Avertismentul dur a fost lansat la o săptămână după ce administrația Biden a aprobat proiectul de foraj Willow din Alaska, care va genera milioane de tone suplimentare de emisii de gaze cu efect de seră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *