Tehnologiile de curățare a emisiilor provenite de la gaze de eșapament ale mașinilor din trafic ar putea să nu fie eficiente pentru anumite tipuri de poluare cu particule, arată datele unui nou studiu, citate de The Guardian.
Dacă vă aflați pe marginea oricărui drum important, fiecare centimetru cub de aer pe care îl inhalați va conține, de obicei, zeci de mii de particule minuscule, mult mai mici decât lungimea de undă a luminii. Dimensiunea mică a acestor particule ultrafine (UFP) le face imposibil de văzut. De asemenea, ele nu sunt detectate de tehnicile convenționale de măsurare a poluării aerului, iar noul studiu sugerează că ele evită sistemele instalate chiar și în cele mai moderne vehicule.
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au analizat timp de mai mult de 10 ani măsurători ale poluării atmosferice efectuate de-a lungul bulevardului Marylebone Road din Londra. Aceștia au descoperit câteva succese clare pentru tehnologiile de curățare. S-au înregistrat reduceri consistente ale particulelor mai mari, inclusiv ale funinginii diesel, pe măsură ce au început să predomine vehiculele mai noi, dotate cu filtre de evacuare. Dar particulele mai mici de emisii poluante nu au arătat niciun semn de îmbunătățire între 2014 și 2020.
Lipsa de îmbunătățire a UFP provenite din trafic provine dintr-o neconcordanță între modul în care vehiculele sunt testate înainte de a fi vândute – testul de omologare a vehiculelor – și utilizarea lor în lumea reală.
În ceea ce privește poluarea cu particule, testele au fost concepute în urmă cu aproximativ un deceniu pentru a le cere producătorilor să monteze cea mai bună tehnologie de curățare disponibilă la momentul respectiv. UFP-urile sunt dificil de măsurat în mod fiabil într-un laborator de testare a vehiculelor, deoarece multe dintre ele se formează doar atunci când gazele de eșapament se răcesc și se amestecă cu aerul. Prin urmare, sistemul de omologare a exclus cele mai mici particule din gazele de eșapament pentru a obține un test fiabil.
Profesorul Roy Harrison de la Universitatea din Birmingham, care a condus noul studiu, a declarat: „Eficiența scăzută a curățării în ceea ce privește aceste particule mici din gazele de eșapament nu a fost o surpriză, dar a trebuit să așteptăm să obținem mai mulți ani de date bune pentru a fi siguri de ceea ce se întâmplă. Mărimea efectului – practic nicio reducere în ceea ce privește cele mai mici particule – a fost o surpriză.”
În 2021, Consiliul olandez pentru sănătate și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au evidențiat dovezile tot mai numeroase conform cărora UFP-urile dăunează sănătății. Aceasta include 75 de studii; majoritatea legate de inflamația pulmonară, tensiunea arterială și problemele cardiace, împreună cu riscurile pentru creșterea fătului.