Emisarul american pentru climă, John Kerry, va merge la Beijing de duminică până miercuri, a anunţat marţi Departamentul de Stat de la Washington, marcând a treia vizită în câteva săptămâni a unui înalt responsabil american în China, relatează CNBC.
„În cursul întâlnirilor cu responsabili chinezi, secretarul Kerry va dori să angajeze un dialog cu China în problema luptei împotriva crizei climatice, inclusiv în ceea ce privește creșterea implementării și a ambiției și promovarea unui COP28 de succes”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Fostul şef al diplomaţiei americane va discuta în special despre o „ambiţie sporită şi implementarea” unor reglementări climatice, precum şi despre „promovarea unei COP28 de succes”, care va avea loc la Dubai la sfârşitul anului.
Deplasarea, anunţată săptămâna trecută, dar fără un calendar exact, intervine pe fundalul unei reluări a schimburilor între Statele Unite şi China, după luni de tensiune, şi în urma vizitei de luna trecută la Beijing a secretarului de stat american, Antony Blinken.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a călătorit şi ea săptămâna trecută la Beijing.
Aceasta va fi a treia vizită în China a fostului secretar de stat american de la numirea sa ca emisar special pentru climă de către preşedintele Joe Biden.
„China şi Statele Unite sunt cele două mari economii ale lumii şi suntem, de asemenea, cei mai mari emiţători. În mod clar, avem o responsabilitate specială de a găsi un teren de înţelegere”, a declarat el pentru New York Times săptămâna trecută.
Administraţia Biden consideră schimbările climatice ca fiind unul dintre domeniile în care cele două puteri, aflate într-o competiţie acerbă, pot coopera.
China a suspendat discuţiile despre climă vara trecută în semn de protest faţă de vizita în Taiwan a fostei preşedinte a Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi.
Un domeniu de cooperare
Statele Unite și China au remarcat că pot coopera în domeniul climei și al macroeconomiei. Negocierile privind clima au fost suspendate după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în luna august. Călătoria ei a provocat furia Beijingului, care consideră că insula autonomă și democratică face parte din teritoriul său.
După ce președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit personal în noiembrie, cele două țări au reluat comunicarea pe probleme climatice.
Xie Zhenhua, trimisul special al Chinei pentru climă, a participat în aprilie la o reuniune virtuală a Forumului principalelor economii conduse de SUA privind energia și clima, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Xie a participat, de asemenea, la un eveniment condus de SUA în cadrul COP 27 din Egipt, în noiembrie, a precizat Kerry în comunicatul de presă.
În ceea ce privește viitoarea sa călătorie la Beijing, SUA și China nu au precizat cu ce oficiali chinezi se va întâlni Kerry.
Cele două părți urmează să facă „un schimb de opinii privind cooperarea pentru combaterea schimbărilor climatice”, a precizat Ministerul chinez al Ecologiei și Mediului într-o declarație.
Creșterea temperaturilor globale
Temperatura medie la nivel național în luna iunie a fost cu 0,7 grade Celsius mai mare decât în urmă cu un an – și a doua cea mai mare temperatură pentru această lună începând cu 1961, potrivit Administrației Meteorologice din China.
Temperaturile maxime zilnice din Beijing s-au apropiat de 37,8 grade Celsius sau mai mult în ultimele câteva săptămâni. Diferite părți ale țării au înregistrat, de asemenea, precipitații abundente sau au fost avertizate de inundații fulgerătoare.
Între timp, incendiile de vegetație din Canada, cauzate de o căldură record și de secetă, au trimis aerul afumat deasupra New York-ului și a altor orașe americane.
Kerry, secretar de stat în timpul administrației Obama, a devenit trimis prezidențial special pentru climă în 2021, când Biden a fost învestit.