Photo 190811496 © Analia Peroni | Dreamstime.com

Defrișările din Columbia încetinesc pe măsură ce eforturile de pace se concentrează asupra pădurilor tropicale

Defrișările din Columbia încetinesc la nivel național, scăzând anul trecut cu 26% în Amazon și cu 29% în întreaga țară, arată cifrele guvernamentale publicate miercuri, potrivit The Guardian.

Oficialii spun că cele 50.000 de hectare de pădure salvate în 2022 sunt un prim rezultat al ceea ce este probabil primul proces de pace din istorie care pune mediul în centrul atenției.

„Acesta este doar începutul”, a declarat ministrul columbian al mediului, Susana Muhamad, pentru The Guardian, în timp ce vizita statul Guaviare din sudul țării. „Cred că Columbia poate [depăși] defrișările din Amazon și poate schimba totul”.

Când guvernul columbian a semnat un acord de pace cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia (Farc) în 2016, a pus capăt în mod oficial la șase decenii de conflict intern care a ucis 450.000 de persoane.

Dar, pe măsură ce 7.000 de gherile Farc au depus armele, a creat, de asemenea, o victimă nouă și neașteptată: pădurile țării. Alte grupări armate – inclusiv facțiuni rebele disidente care au respins acordul – au profitat de absența Farc pentru a rade de pe fața pământului sute de hectare la un moment dat, în vaste acaparări de terenuri.

În pofida operațiunilor militare pe scară largă și a presiunilor internaționale, guvernele succesive s-au străduit să reducă defrișările, în special în Amazon.

„Consecința procesului de pace a fost un mare dezastru ecologic”, a declarat Muhamad, un fost activist de mediu.

Greșeala, spun negociatorii care au intermediat acordul de pace din 2016, a fost că au văzut mediul ca pe un posibil beneficiar al acordului de pace, nu ca pe o parte esențială a acordului în sine.

„Privind retrospectiv, probabil că ar fi trebuit să punem mai mult accent pe acest aspect în primele negocieri”, a declarat Espen Barth Eide, ministrul norvegian al mediului, pentru The Guardian, în timp ce se afla într-o călătorie recentă la granița junglei columbiene.

Condus de primul său președinte de stânga din istorie, Gustavo Petro, guvernul columbian încearcă acum o nouă abordare.

Petro s-a angajat să aducă „pacea totală” în țară prin dialog cu numeroasele grupuri armate care au apărut sau s-au regrupat de la desființarea Farc.

Ca parte a acestor discuții, el speră să protejeze, de asemenea, mediul înconjurător.

„Spre deosebire de procesul de pace anterior, mediul va fi un protagonist în aceste acorduri de pace”, a declarat Muhamad.

Statul Guaviare este centrul uneia dintre principalele negocieri de pace ale guvernului și un câmp de luptă cheie în eforturile de salvare a Amazonului.

Regiunea marchează sfârșitul câmpiilor aride ale Columbiei – colonizate aproape în întregime de vaste ferme de vite – și începutul pădurii amazoniene, în mare parte virgine, care găzduiește mii de specii de animale și mai multe triburi necontactate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *