Directorul Tesla, Elon Musk, s-a întâlnit marţi la Beijing cu ministrul chinez de externe Qin Gang, a anunţat într-un comunicat diplomaţia ţării asiatice, potrivit AFP.
Potrivit acestui comunicat, China se angajează să „creeze un mediu economic mai bine orientat către piaţă, bazat pe statul de drept şi internaţionalizat” pentru companiile străine, i-a spus ministrul chinez antreprenorului.
Este prima deplasare a lui Musk în China de la începutul pandemiei de Covid-19.
Compania sa Tesla, producătoare de automobile electrice, a anunţat în aprilie că va construi la Shanghai o nouă fabrică de baterii, care va deveni astfel a doua uzină a Tesla din centrul financiar din estul Chinei.
China este a doua mare piaţă a Tesla, după Statele Unite, uzina deja existentă la Shanghai fiind cea mai mare unitate de producţie a companiei americane.
Relaţiile dintre miliardar şi Beijing au ridicat semne de întrebare la Washington. În noiembrie, preşedintele american Joe Biden a declarat că relaţiile şefului Tesla cu ţări străine „merită” examinate, aminteşte AFP.
Comunicatul diplomaţiei chineze de marţi a mai menţionat că Elon Musk i-a declarat ministrului chinez în cursul întâlnirii că Tesla doreşte să-şi extindă activităţile în China.
Vizita are loc într-un moment în care Tesla se confruntă cu multiple probleme, inclusiv intensificarea concurenţei din partea producătorilor auto chinezi, în condiţiile în care cererea pe cea mai mare piaţă auto din lume scade.
Noua fabrică, care va avea o capacitate inițială de 10.000 de unități Megapack pe an, ar trebui să „înceapă producția în al doilea trimestru al anului 2024”, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.
Cea mai mare piață
Tesla și-a atins recent punctul culminant după ani de pierderi, înregistrând un șir impresionant de recorduri de profituri pe măsură ce a adăugat fabrici și a crescut producția.
De asemenea, a acționat ca un catalizator major pentru o revoluție în domeniul transporturilor, o mare parte din eforturile de inovare ale industriei trecând de la motorul cu combustie internă la vehiculele electrice.
Chiar și cu acest succes, Musk nu a reușit să atingă unele dintre obiectivele sale uriașe.
Tesla a raportat o scădere a veniturilor din primul trimestru al acestui an, compania întreprinzând o serie de reduceri de prețuri în fața concurenței din partea altor producători auto.
Cel mai ieftin vehicul Tesla, Model 3, începe la peste 40.000 de dolari în Statele Unite – un preț prea ridicat pentru mulți consumatori, chiar dacă vehiculul a fost propus pentru piața de masă.
De asemenea, Musk nu și-a respectat propriile termene limită pentru un vehicul complet autonom, tehnologia Tesla de asistență a șoferului stârnind anchete de reglementare în SUA.
Și, în timp ce Tesla rămâne cel mai mare vânzător de vehicule electrice din lume, popularitatea mărcilor chinezești a crescut în ultimii ani.
Cel mai mare dintre ele, BYD, și-a văzut profiturile sări de cinci ori în primul trimestru datorită cererii globale pentru mașinile și autobuzele sale.
Vehiculele electrice reprezintă un sfert din vânzările de mașini în China, cea mai mare piață auto din lume, iar zeci de modele noi ale mărcilor autohtone și occidentale au fost prezentate în aprilie la primul salon auto al țării de la ridicarea restricțiilor Covid.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat marți că țara salută vizitele cadrelor internaționale „pentru a înțelege mai bine China și pentru a promova o cooperare reciproc avantajoasă”.