Instanța supremă din Ecuador a suspendat un decret care ar fi permis consultări de mediu înainte de acordarea de licențe pentru proiecte industriale și miniere. Acest lucru a paralizat investiții în valoare de 2 miliarde de dolari, potrivit asociațiilor de afaceri, potrivit ESG News.
Decretul a fost emis în luna mai și permitea ca, pentru obținerea licențelor de mediu, să fie folosite consultările cu comunitățile din zonele apropiate proiectelor industriale și extractive. Această măsură a fost menită să accelereze procesul de autorizare.
Cu toate acestea, Curtea Constituțională a suspendat decretul luna trecută, după ce grupul indigen CONAIE a susținut că procesul a favorizat dezvoltarea proiectelor miniere în detrimentul comunităților locale.
María Eulalia Silva, președinta Camerei Miniere ecuadoriene, a declarat că suspendarea decretului a „înghețat investiții de 2 miliarde de dolari pentru o serie de proiecte”. Ea a cerut instanței să permită intrarea în vigoare a decretului, astfel încât întreprinderile să își poată relua activitățile.
Ministerul Mediului a declarat că cel puțin 176 de procese de consultare de mediu sunt în prezent suspendate. Printre acestea se numără proiecte precum cele de minerit, stații de tratare a deșeurilor și baraje.
Camera de Industrie și Producție (CIP) a declarat că lipsa consultărilor de mediu împiedică noi investiții. „Acest lucru a făcut ca țara să devină neatractivă pentru investitorii străini”, a declarat Maria Paz Jervis, președintele CIP. „Fără îndoială, una dintre consecințele economice și productive (…) este, fără îndoială, paralizarea ocupării forței de muncă în companiile formale.”
Suspendarea decretului este cel mai recent eșec pentru industria minieră din Ecuador. În ultimii ani, guvernul a impus o serie de restricții asupra mineritului, inclusiv un moratoriu asupra noilor concesiuni miniere. Acest lucru a dus la o scădere a investițiilor în sector.
Suspendarea decretului va întârzia probabil și mai mult dezvoltarea proiectelor miniere din Ecuador. Acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra economiei țării, deoarece mineritul este o sursă majoră de venituri.