Photo 242721758 © Erik Lattwein | Dreamstime.com

Dilema altruismului eficient. Ce întrebări ridică povestea lui Sam Bankman-Fried, fondatorul exchange-ului FTX

Altruismul eficient a devenit un curent din ce în ce mai popular în ultimii ani, ceea ce a adus în multe cazuri schimbare pozitivă reală, însă modul în care este practicat acesta este pus sub semnul întrebării odată cu falimentului FTX, al treilea cel mai mare exchange din piața crypto globală, deoarece fondatorul companiei este unul dintre cei mai vocali promotori ai altruismului eficient.

O analiză realizată de Quartz notează că altruismul eficient este o mișcare care a luat naștere în Marea Britanie în 2009 și a prins avânt rapid, mai ales atunci când a ajuns la tinerii miliardari tech din SUA.

La bază, altruismul eficient spune că trebuie să ne trăim viețile în așa fel încât să ajută cât mai mulți oameni cu putință.

Una dintre metodele promovate în centrul mișcării îi îndeamnă pe adepți să câștige cât mai mulți bani în viața lor, astfel încât să poată direcționa averi către diferite moduri prin care îi ajută pe ceilalți. Această idee a fost numită „câștigă pentru a dărui” (earn to give).

Misiunea în sine poate fi una care pleacă din bunătate și altruism, însă analiza notează că ea ar putea fi văzută și drept o scuză pentru cei care vor să transforme crearea de avere și goana după bani în scopul principal al vieții lor.

Teoretic, le poate permite unor astfel de oameni să se simtă îndreptățiți să ignore realitățile concrete ale lumii în care trăim, precum decalajul în creștere dintre bogați și săraci sau distrugerea mediului înconjurător, totul cu scopul de a câștiga mai mulți bani.

Până la urmă, această gândire ajunge să fie justificată, întrucât o astfel de persoană consideră că totul este pentru bani care în final îi ajută pe ceilalți, nu pentru averi personale.

Astfel, modelul earn to give nu doar că ignoră problemele care stau la baza sistemului economic actual, ci încurajează în mod activ excesele capitalismului. Arată că actualul model de capitalism nu este doar cea mai bună variantă posibilă, ci că este unul corect, care poate deveni just.

Altruismul eficient (EA)

Altruismul eficient spune că, deși nu putem rezolva cu ușurință toate problemele lumii în care trăim, putem cu siguranță să atenuăm unele dintre suferințele oamenilor din jurul nostru dacă ne îndreptăm eforturile în direcția potrivită.

Până acum, unele dintre eforturile practicanților altruismului eficient au determinat schimbări pozitive reale. Against Malaria Foundation a primit până acum 58 de milioane de dolari de la Open Philanthropy, o organizație care se concentrează pe altruism eficient, înființată de Dustin Moskovitz, cofondator al Facebook.

Aceasta este o cauză cât se poate de reală, unde altruismul eficient a avut mai mult impact decât orice alt tip de inițiativă.

Izvorul ideologic al altruismului eficient este William MacAskill, care atunci când urma cursurile Oxford, în 2009, a format primele idei cu privire la modul în care oamenii pot face cât mai mult bine cu putință. Ideile lui MacAskill au servit ca punct de plecare pentru înființarea unor organizații precum Centre for Effective Altruism.

 MacAskill a scris în următorii ani mai multe cărți despre această mișcare. În ele, autorul promovează o nouă idee centrală, prin termenul de „longtermism” – care descrie o perspectivă de gândire în care practicanții altruismului eficient ar trebui să calculeze pe câți oameni ajută acțiunile lor luând în calcul atât oamenii care trăiesc astăzi, cât și cei care vor trăi în viitor.

Această nouă ideologie ar putea însemna că viitoare pericole potențiale, precum riscul ca inteligența artificială să scape de sub control, să fie considerate mai importante decât realități ale prezentului precum defrișările sau holera.

Presa internațională a conturat în ultimii ani povestea conform căreia Sam Bankman-Fried a intrat în tradingul de criptomonede în urma unei conversații cu MacAskill. Practic, fondatorul FTX ar fi fost convins că așa va ajunge să câștige sume suficiente de bani pentru a fi unul dintre principalii adepți ai altruismului eficient.

După ce FTX s-a prăbușit, MacAskill a scris pe Twitter că va avea multe la care să se gândească în cazul în care se dovedește că Sam Bankman-Fried a utilizat fondurile clienților sau ale companiei în scopuri proprii.

Altruismul eficient, încotro?

Colapsul FTX a ridicat întrebări de natură practică și de natură etică referitoare la viitorul altruismului eficient.

Este corect să îți asumi riscuri pe banii altora dacă asta produce în final bani care se îndreaptă către cauze caritabile? Este justificat atunci când reușești, dar devine nejustificat atunci când pierzi acei bani? Care sunt limitele?

Totodată, mai multe voci din comunitatea de practicanți ai altruismului eficient încep să aibă idei diferite cu privire la această paradigmă. Spre exemplu, Carla Zoe Cremer, care lucrează la Oxford, atrage atenția că printre cei mai mari beneficiari ai altruismului eficient se numără alte organizații care promovează altruismul eficient.

În același timp, există temeri referitoare la faptul că cei care beneficiază de finanțări datorită acestei paradigme se feresc să îi critice pe cei care practică altruismul eficient, de teamă că nu vor mai primi.

Nu în ultimul rând, există această dezbatere cu privire la longtermism sau acțiuni prin care să ajuți oameni astăzi. Cea mai mare parte a celor care au aderat la altruismul eficient înclină spre ideea de acțiune pentru viitor, în timp ce o parte continuă să considere suferințele de astăzi ale oamenilor drept prioritare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *