Dezastrele climatice au strămutat anul trecut aproape 2 milioane de copii în Africa Subsahariană. Numărul copiilor din Africa Subsahariană strămutați intern din cauza șocurilor climatice aproape s-a dublat anul trecut, a avertizat organizația Salvați Copiii, potrivit Euronews Green.
Cifrele – bazate pe analiza datelor furnizate de Centrul de monitorizare a deplasărilor interne – scot la iveală prețul uman al fenomenelor meteorologice extreme.
Cel puțin 1,85 milioane de copii din Africa Subsahariană au fost strămutați în interiorul țărilor lor din cauza șocurilor climatice la sfârșitul anului 2022, comparativ cu un milion de copii strămutați în mod similar în 2021.
Acești copii au ajuns să locuiască în tabere, cu familia extinsă sau în alte locuințe temporare.
Astfel de aranjamente ad-hoc pot fi extrem de destabilizatoare, avertizează Kijala Shako, șef al departamentului de advocacy, comunicare, campanii și media al Biroului regional pentru Africa de Est și de Sud al Save the Children.
„Atunci când copiii își pierd casele, pierd aproape totul: accesul la asistență medicală, educație, hrană și siguranță”, explică ea.
„Ei pierd, de asemenea, elementele de bază pentru stabilitatea și bunăstarea mentală și emoțională, cum ar fi sentimentul de rutină, prietenii lor și dreptul la joacă.”
Cum este viața copiilor dezrădăcinați de dezastrele climatice?
Deși șocante, statisticile pot fi, de asemenea, dezumanizante. Dar în spatele cifrelor se află milioane de copii care și-au pierdut viața din cauza dezastrelor climatice.
Falmata, în vârstă de 13 ani, este din statul Borno, în nord-estul Nigeriei, unde inundațiile de anul trecut au forțat peste 30 000 de persoane să își părăsească locuințele. Numele ei a fost anonimizat.
Ea își amintește că locuința ei a fost „scufundată” de inundațiile devastatoare.
„În această vineri fatidică mă întorceam de la școală și tot auzeam „vine ploaia, vine ploaia”. Ne-au dat saci pe care să-i umplem cu nisip și să-i punem în colțuri strategice”, a spus ea.
„Dintr-o dată am văzut un val mare de apă care venea cu viteză spre casele noastre, toată lumea era în agitație, iar mama mea a spus că ar trebui să ne împachetăm lucrurile și să începem să fugim, am încercat, dar abia am reușit să împachetăm suficient.”
Adolescenta a fost despărțită de mai mulți membri ai familiei sale și de atunci nu a mai reușit să ia legătura cu ei.
„Viața a fost grea. Am găsit o cămăruță care ne-a adăpostit, dar structura este proastă, deoarece a fost stricată de ploaie, tavanele au scurgeri, iar unele părți ale camerei sunt deschise. Când văd norii, sunt speriată și îmi aduc aminte de inundațiile care au avut loc înainte”, a spus ea.
Care sunt țările cu cel mai mare număr de strămutări?
De asemenea, în 2022, numărul de ori în care copiii au fost strămutați în interiorul țării în Africa Subsahariană a fost de trei ori mai mare decât în anul precedent. 7,4 milioane de noi deplasări interne au avut loc în cursul anului 2022, comparativ cu 2,6 milioane în 2021.
Această cifră contabilizează momentele în care oamenii au fost strămutați – uneori de mai multe ori pentru o singură persoană – chiar dacă au reușit să se întoarcă acasă până la sfârșitul anului.
Din păcate, experiențe precum cea a lui Falmata devin din ce în ce mai frecvente, spune Vishna Shah, director de advocacy, comunicare, campanii și media pentru Save the Children pentru Africa de Vest și Centrală.
„În Nigeria și în întreaga regiune, mulți copii sunt ca Falmata, îngroziți”, a spus el.
„Ei se agață de supraviețuire de la un eveniment meteorologic extrem la altul, nesiguri dacă ploile neobișnuite sunt o binecuvântare pentru culturile care eșuează sau dacă le vor spăla casele.”
Nigeria, unde locuiește Falmata, are cel mai mare număr de strămutări interne din cauza dezastrelor climatice în 2022, 2,4 milioane.
Până la sfârșitul anului, cel puțin 854.000 de persoane au rămas strămutate, dintre care aproximativ jumătate erau copii.
În Somalia, în apropiere, aproximativ 6,6 milioane de oameni – sau 39% din populație – au fost forțați să se confrunte cu niveluri critice de foamete din cauza a cinci sezoane ploioase nereușite. Țara a înregistrat al doilea cel mai mare număr de strămutări interne, cu 1,1 milioane de persoane.
Comunitățile subsahariene se confruntă cu unele dintre cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, o criză la a cărei producere au contribuit cel mai puțin.
Aceste comunități au contribuit cu doar 1,9% din emisiile mondiale între 1750 și 2021. Două treimi din acest total au provenit dintr-o singură țară – Africa de Sud. Celelalte 48 de țări au contribuit cu doar 0,6% din totalul emisiilor globale.
Responsabili politici, practicieni, întreprinderi și societatea civilă vor discuta despre riscurile de deplasare în cadrul Săptămânii Națiunilor Unite pentru climă în Africa, care începe astăzi la Nairobi.