O propunere de eliminare treptată a combustibililor fosili care emit CO2 a fost susținută de peste 80 de țări în cadrul COP27, însă națiunile bogate în petrol și gaze naturale s-au opus, relatează Euronews Green.
Țările Uniunii Europene se pregătesc să facă presiuni pentru un acord global privind eliminarea treptată a combustibililor fosili în cadrul summitului COP28 privind clima, după cum arată un proiect al poziției de negociere a UE.
Diplomații din cele 27 de state membre ale blocului comunitar își elaborează poziția pentru summitul din noiembrie de la Dubai, unde aproape 200 de țări vor încerca să își consolideze eforturile pentru a limita schimbările climatice.
„Trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic va necesita eliminarea treptată la nivel mondial a combustibililor fosili [neîntrerupți] și un vârf al consumului acestora încă de pe termen scurt”, se arată într-un proiect al poziției de negociere a UE, consultat de Reuters.
Ce s-a întâmplat la precedentele summituri ONU privind clima?
În cadrul negocierilor ONU privind clima, țările nu au convenit niciodată să înceteze treptat arderea tuturor combustibililor fosili care emit CO2, deși aceștia reprezintă principala cauză a schimbărilor climatice.
„Neîncetat” se referă la combustibilii fosili arși fără a folosi tehnologii de captare a emisiilor de CO2 rezultate. Cuvântul a fost pus între paranteze în proiectul de text al UE, ceea ce indică faptul că țările nu au convenit încă asupra includerii acestuia.
Diplomații UE speră să se ajungă la un acord la COP28, dar se așteaptă să întâmpine rezistență din partea economiilor care depind de veniturile obținute din vânzarea de petrol și gaze.
Documentul UE este încă în curs de negociere și ar putea suferi modificări înainte de a fi finalizat în octombrie. Conform documentului, sectorul energetic ar trebui să se elibereze în mare parte de combustibilii fosili „cu mult înainte de 2050”, deoarece sunt deja disponibile surse de energie rentabile și fără CO2.
La summitul ONU privind clima de anul trecut, o propunere de eliminare treptată a combustibililor fosili care emit CO2 a fost susținută de peste 80 de țări, însă Arabia Saudită și alte națiuni bogate în petrol și gaze s-au opus.
Limitele tehnologiei de captare a carbonului
Unele țări cu o economie bazată în mare măsură pe combustibili fosili doresc să se concentreze pe dezvoltarea tehnologiilor de captare a emisiilor de CO2, mai degrabă decât pe reducerea utilizării combustibililor fosili.
La începutul acestui an, ministrul pentru climă din Emiratele Arabe Unite a declarat că lumea nu este încă pregătită să „renunțe” la combustibilii fosili. Mariam Almheiri a declarat pentru Reuters că este în favoarea eliminării treptate a emisiilor prin utilizarea tehnologiei de captare și stocare a carbonului.
Dezacordul pe această temă a făcut ca miniștrii țărilor G20 să nu poată conveni asupra reducerii combustibililor fosili la o reuniune de luna trecută.
Unele țări din UE care doresc să acționeze mai rapid în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2 doresc să convină asupra unor limite pentru tehnologiile de captare a CO2 – pentru a restricționa utilizarea acestora la sectoarele fără alternative, au declarat diplomații.
Deși nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, ideea care stă la baza unui acord global de renunțare treptată la combustibilii fosili este aceea de a crea o puternică „stea polară” care să orienteze viitoarele negocieri privind clima, politicile guvernamentale și investițiile către surse de energie și tehnologii care nu contribuie la încălzirea planetei.