Photo 126900246 © Chernetskaya | Dreamstime.com

Creșterea temperaturilor la tropice va duce la scăderea recoltelor de cafea și la creșterea prețurilor – studiu

Condițiile climatice care reduc randamentul cafelei au devenit mai frecvente în ultimele patru decenii, iar creșterea temperaturilor cauzate de încălzirea globală ar putea duce la „șocuri sistemice continue” pentru producția de cafea la nivel mondial, sugerează o nouă cercetare, preluată de The Guardian.

Cercetătorii au analizat impactul factorilor climatici, cum ar fi temperatura, precipitațiile și umiditatea, în cele mai importante 12 țări producătoare de cafea la nivel mondial, între 1980 și 2020.

Studiul, publicat în jurnalul PLOS Climate, a constatat că frecvența „pericolelor climatice” – condiții de cultivare suboptime din cauza unor fenomene extreme, cum ar fi temperaturile ridicate – a crescut în fiecare regiune în această perioadă. Cinci dintre cei mai periculoși șase ani au avut loc între 2010 și 2020.

Temperaturile optime de creștere pentru cele două soiuri principale de cafea, arabica și robusta, sunt cuprinse între 18 și 22 grade C și 22 și 28 grade C.

Cercetătorii au constatat că, între 1980 și 2020, regiunile de cultivare au fost mai predispuse la temperaturi prea scăzute. „Cu toate acestea, clima actuală este caracterizată de condiții prea calde în fiecare regiune”, au constatat ei, adăugând că „marea majoritate a regiunilor în care se cultivă cafea nu se confruntă niciodată cu temperaturi prea scăzute în timpul sezonului de creștere”.

Autorul principal al studiului, Dr. Doug Richardson, care a finalizat cercetarea în timp ce lucra la CSIRO, a declarat că trecerea de la condiții reci și umede la condiții calde și uscate „suntem destul de încrezători că este un rezultat al schimbărilor climatice”.

Cercetătorii au scris: „Având în vedere că proiecțiile privind schimbările climatice arată că este probabilă o creștere continuă a temperaturilor la tropice, sugerăm că producția de cafea se poate aștepta la șocuri sistemice continue”.

„Ca și în cazul altor culturi, un risc sistemic pentru comerțul global cu cafea este reprezentat de eșecurile sincronizate ale culturilor”, au adăugat ei.

Cercetări anterioare au arătat că suprafața de teren potrivită pentru cultivarea cafelei la nivel mondial s-ar putea înjumătăți până în 2050 din cauza schimbărilor climatice.

Richardson a declarat: „În cazul unui șoc în ceea ce privește aprovizionarea cu cafea într-un anumit an, dacă nu există suficientă cafea stocată din anii anteriori, atunci ne putem aștepta la o creștere a prețului”.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, impactul a șase factori climatici diferiți asupra producției de cafea, inclusiv El Niño-Southern Oscillation (Enso), cea mai importantă fluctuație climatică de la an la an de pe planetă.

„În timpul evenimentelor El Niño, observăm o probabilitate mai mare ca temperaturile să fie prea calde sau prea uscate, iar pentru La Niña este aproximativ invers”, a declarat Richardson.

Deși El Niño are efecte la nivel global, pare să aibă un impact mai mic în sudul Braziliei, cel mai mare cultivator de fasole arabica din lume. „Este un noroc că este mai puțin afectată de Enso”, a spus Richardson. „Ceea ce sperăm este că, în timpul evenimentelor El Niño, furnizorii din sudul Braziliei ar putea fi capabili să compenseze reducerile [de recoltă] din alte părți.”

Cercetătorii au constatat: „Principalele regiuni arabica din sud-estul îndepărtat al Braziliei și din sud-vestul Etiopiei sunt printre cele mai puțin sensibile la riscurile climatice”.

Primii 12 cultivatori de cafea reprezintă aproximativ 90% din producția mondială. Printre aceștia se numără Brazilia, Peru și Mexic în Americi, Uganda și Etiopia în Africa, precum și Vietnam și Indonezia în Asia de sud-est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *