Photo 50196814 © Irstone | Dreamstime.com

Companiile și investitorii resping relaxarea obiectivelor climatice ale Marii Britanii

Gigantul auto Ford a emis un răspuns dur la planul premierului britanic Rishi Sunak de a amâna interdicția de vânzare a mașinilor pe bază de combustibili fosili, argumentând că această măsură va submina consecvența guvernului, necesară pentru a permite investiții în transformarea industriei, potrivit ESG Today.

În 2021, Guvernul, condus atunci de fostul premier Boris Johnson, a anunțat că Regatul Unit va pune capăt vânzării de autoturisme și camionete noi pe benzină și motorină până în 2030, ca parte a unei serii de angajamente și investiții în cadrul „revoluției industriale verzi”, care au inclus, de asemenea, măsuri de extindere a producției de energie curată și regenerabilă, de reducere a amprentei de carbon a locuințelor și a altor clădiri, de creștere a capacității de captare a dioxidului de carbon și de sprijinire a dezvoltării de tehnologii de soluționare a problemelor climatice.

Cu toate acestea, actualul premier al țării Rishi Sunak a anunțat că, pentru a „ușura povara asupra oamenilor care muncesc”, va întârzia sau va elimina mai multe inițiative britanice privind clima, inclusiv amânarea cu 5 ani, până în 2035, a interdicției de vânzare a mașinilor pe benzină și motorină, amânarea și relaxarea normelor de tranziție de la centralele cu petrol și gaz la cele cu pompe de căldură, eliminarea cerințelor de eficiență energetică a locuințelor, precum și încetarea măsurilor de stimulare a reducerii călătoriilor cu avionul și a consumului de carne.

Într-o declarație postată pe site-ul Ford, Lisa Brankin, președinta Ford UK, a declarat că industria auto a investit pentru a respecta termenul limită 2030 și a precizat că firma a investit deja 430 de milioane de lire sterline în dezvoltarea și fabricile de producție din Marea Britanie, „cu finanțări suplimentare planificate pentru intervalul de timp 2030”.

Brankin a adăugat: „Afacerea noastră are nevoie de trei lucruri din partea guvernului britanic: ambiție, angajament și consecvență. O relaxare a termenului din 2030 le-ar submina pe toate trei.”

Grupurile de investiții durabile au avertizat, de asemenea, cu privire la impactul potențial al incertitudinii politice asupra capacității Regatului Unit de a atrage fluxuri de capital care să conducă tranziția climatică. Într-o declarație postată în urma anunțului lui Sunak, Stephanie Pfeifer, director general al Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), a declarat că „elaborarea unor politici clare și coerente este o condiție prealabilă pentru investitorii care doresc să ia decizii de investiții și de alocare a activelor pe termen lung și pentru menținerea încrederii acestora”.

Pfeifer a adăugat: „Pur și simplu, Marea Britanie riscă să piardă investiții considerabile dacă guvernul continuă să meargă pe calea actuală.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *