Comisia Europeană anunță că a adoptat propunerea sa privind posibilitățile de pescuit pentru 2024 în Marea Baltică, ca răspuns la o evaluare științifică care indică faptul că mai multe activități de pescuit se află într-o situație dezastruoasă.
Marea Baltică este cea mai poluată mare din Europa. Aceasta este afectată de declinul biodiversității, de schimbările climatice, de eutrofizare, de pescuitul excesiv și de niveluri ridicate de contaminanți, cum ar fi produsele farmaceutice și deșeurile.
Comisia a propus luni capturile totale admisibile (TAC) și cotele pentru trei din cele zece stocuri gestionate în Marea Baltică. Restul propunerilor privind cotele vor fi stabilite într-o etapă ulterioară. Comisia propune creșterea cu 7% a posibilităților de pescuit pentru somonul din Golful Finlandei, propunând în același timp reducerea pescuitului de somon în bazinul principal cu 15% și reducerea cu 20% a capturilor de hering din Golful Riga.
”Sunt din ce în ce mai îngrijorat de efectele degradării ecosistemului Mării Baltice asupra stocurilor de pește și asupra multiplelor lanțuri alimentare care depind de acestea. Urgența luării de măsuri pentru a face față acestor schimbări devine din ce în ce mai evidentă în fiecare an. Pescarii sunt primii care se confruntă cu consecințele, în pofida eforturilor noastre comune de refacere a stocurilor de pește din Marea Baltică. Cu toții trebuie să luăm măsuri pentru ca pescarii locali să se poată baza din nou pe stocuri de pește sănătoase pentru a-și asigura mijloacele de subzistență. Legislația UE în domeniul mediului trebuie pusă în aplicare pe deplin dacă dorim să inversăm situația actuală a Mării Baltice. Din acest motiv, am invitat toți miniștrii mediului și pescuitului din țările UE de la Marea Baltică la conferința „Our Baltic” din 29 septembrie de la Palanga, Lituania”, a spus Virginijus Sinkevičius, comisar pentru mediu, oceane și pescuit
În ceea ce privește celelalte stocuri din Marea Baltică (codul vestic, codul estic, heringul vestic, heringul din Botnic, heringul central, șprotul și cambula de Baltica), Comisia a solicitat Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime ( ICES) informații suplimentare pentru a ține mai bine seama de faptul că codul este capturat împreună cu pești plați, iar heringul împreună cu șprotul.
Oamenii de știință estimează că dimensiunea stocului de hering din zona centrală a Mării Baltice s-a situat aproximativ sau sub nivelurile minime de la începutul anilor 1990. Dimensiunea stocului de hering din Botnic a scăzut sub nivelurile sănătoase din cauza numărului mai mic de pești tineri și a dimensiunii mai mici a peștilor mai în vârstă. Prin urmare, Comisia propune închiderea activităților de pescuit vizate pentru ambele stocuri și menținerea încetării activităților de pescuit vizate în ceea ce privește stocurile de cod, heringul vestic și somonul în cea mai mare parte a bazinului principal.
Comisia va propune stabilirea TAC-urilor pentru capturile accidentale pentru codul vestic, codul estic, heringul vestic, heringul din Botnic și heringul central pe baza informațiilor suplimentare preconizate pentru toamnă. Prezenta propunere va permite navelor să debarce capturile inevitabile din fiecare dintre aceste stocuri slabe atunci când pescuiesc, de exemplu, cambulă de Baltica sau șprot.
TAC-urile propuse se bazează pe cele mai bune avize științifice disponibile din partea ICES și urmează planul multianual de gestionare pentru Marea Baltică adoptat în 2016 de Parlamentul European și de Consiliu. Un tabel detaliat este disponibil mai jos.
Cod
Pentru codul din estul Mării Baltice, Comisia intenționează să mențină o limită de captură pentru capturile accidentale inevitabile și toate măsurile de însoțire decise în. În plus, Comisia sugerează eliminarea exceptării de la închiderea zonelor de reproducere pentru anumite activități de pescuit de hering. În pofida măsurilor luate începând din 2019, când oamenii de știință au avertizat pentru prima dată cu privire la starea precară a codului, situația nu s-a îmbunătățit încă.
Starea codului din vestul Mării Baltice este slabă, iar biomasa s-a situat la cele mai scăzute niveluri în 2022. Acest lucru se datorează probabil unei mortalități naturale semnificative, pe care oamenii de știință nu o înțeleg încă pe deplin. Prin urmare, Comisia propune menținerea TAC limitată la capturile accidentale inevitabile și la toate măsurile de însoțire începând din 2023, dar eliminarea pescuitului recreativ și a exceptării de la închiderea zonelor de reproducere pentru anumite activități de pescuit de hering.
Hering
Dimensiunea stocului de hering din vestul Mării Baltice rămâne sub nivelurile sănătoase. Comisia propune menținerea TAC limitată la capturile accidentale inevitabile și eliminarea excepției pentru pescuitul costier la scară mică.
Pentru heringul din Golful Botnic, Comisia propune, de asemenea, închiderea activităților de pescuit vizate și stabilirea unei TAC limitate la capturile accidentale inevitabile. Evaluarea științifică afirmă că probabilitatea ca dimensiunea stocului să scadă sub nivelul minim ar depăși 5 %, chiar dacă nu ar exista capturi.
Dimensiunea stocului de hering din zona centrală a Mării Baltice a scăzut sub nivelurile minime. Prin urmare, Comisia propune închiderea activităților de pescuit specifice și limitarea TAC la capturile accidentale inevitabile. În consecință, spre deosebire de trecut, capturile de hering din zona centrală a Mării Baltice din Golful Riga nu ar mai trebui incluse în posibilitățile de pescuit pentru hering în Golful Riga. Avizele științifice privind capturile rezultate sugerează o scădere cu 23%, dar Comisia propune limitarea acestei scăderi la 20%, deoarece stocul este sănătos.
Cambulă
Deși avizele științifice ar permite o creștere considerabilă, Comisia rămâne precaută, în special în ceea ce privește protejarea codului – care este o captură accidentală inevitabilă atunci când se pescuiește cambulă de Baltica. În același timp, în curând vor fi puse în aplicare noi măsuri de reducere a capturilor accidentale de cod prin intermediul unor unelte de pescuit alternative. Prin urmare, Comisia a solicitat informații suplimentare din partea ICES înainte de a propune o TAC.
Șprot
Avizele științifice pentru șprot recomandă o ușoară scădere a capturilor. Cu toate acestea, șprotul este capturat împreună cu heringul – în special heringul central – a cărui biomasă se situează sub nivelurile minime. Prin urmare, nivelul capturilor trebuie să ia în considerare acest factor. Comisia a solicitat, de asemenea, informații suplimentare din partea ICES înainte de a propune o TAC.
Somon
Starea diferitelor populații de somon din râuri din bazinul principal variază considerabil, unele rămânând slabe, iar altele sănătoase. Pentru a atinge niveluri sănătoase, ICES a recomandat în urmă cu doi ani încetarea tuturor activităților de pescuit de somon din bazinul principal. În același timp, ICES a evaluat că ar fi posibil să se mențină anumite activități de pescuit în timpul verii în apele costiere ale Golfului Botnic și ale Mării Åland. ICES și-a menținut principiul avizului, dar a limitat zona geografică la Golful Botnic și a redus nivelul capturilor aferent. Prin urmare, Comisia propune ajustarea în consecință a posibilităților de pescuit și a normelor aferente.
Următoarele etape
Pe baza acestor propuneri, țările UE vor lua o decizie finală pentru a stabili cantitățile maxime din cele mai importante specii comerciale de pește care pot fi capturate în bazinul Mării Baltice. Consiliul va examina propunerea Comisiei în vederea adoptării acesteia în cadrul unei reuniuni ministeriale din 23-24 octombrie.
Propunerea privind posibilitățile de pescuit face parte din abordarea Uniunii Europene de ajustare a nivelurilor de pescuit la obiectivele de sustenabilitate pe termen lung, denumite producție maximă durabilă (MSY), astfel cum au fost convenite de Consiliu și de Parlamentul European în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului. Propunerea Comisiei este, de asemenea, în conformitate cu intențiile politice exprimate în Comunicarea Comisiei intitulată „Pescuitul sustenabil în UE: situația actuală și orientări pentru 2024” și cu Planul multianual pentru gestionarea codului, heringului și șprotului în Marea Baltică.
Situația actuală este dificilă pentru pescari ca stocuri comerciale anterioare importante (cod vestic și estic; heringul vestic, central și Botnic; și somonul din sudul Mării Baltice și râurile) sunt, de asemenea, supuse unor presiuni suplimentare, în special din cauza pierderii habitatelor din cauza degradării mediului atât în apele interioare, cât și în Marea Baltică însăși. Pentru a ajuta pescarii și femeile din Marea Baltică, statele membre și regiunile de coastă pot utiliza Fondul social european Plus pentru a pune în aplicare măsuri de învățare pe tot parcursul vieții și de dezvoltare a competențelor.