Aprovizionarea globală cu cărbune, petrol și gaze naturale trebuie să scadă în medie cu 95%, 62% și, respectiv, 42%, din 2020 până în 2050, pentru a limita încălzirea pe termen lung la 1,5 grade Celsius, fără depășire sau cu o depășire limitată, arată un nou studiu publicat în revista Nature Communications, și preluat de Carbon Brief.
Studiul a mai constatat că scenariile în care lumea va folosi mai mult gaz se bazează pe niveluri potențial imposibil de atins de captare și stocare a carbonului și de eliminare a dioxidului de carbon.
Dacă eliminarea CO2-ului este limitată la nivelurile considerate plauzibile de către experți, atunci aprovizionarea cu gaze trebuie să scadă de două ori mai repede până în 2050 – cu 84% în loc de 42% – pentru a limita încălzirea la 1,5 C. Ratele de reducere pentru cărbune și petrol cresc, de asemenea, la 99% și, respectiv, 70%.
Cercetarea a mai indicat necesitatea de a reduce rapid oferta și cererea de toți combustibilii fosili – cărbune, petrol și gaze – pentru ca lumea să evite încălzirea periculoasă.
În prezent, 151 de țări, 257 de orașe și 969 de companii au anunțat obiective de emisii nete zero până la jumătatea secolului. Însă, există mai puțin acord cu privire la acțiunile necesare pentru a reduce consumul.