Marile companii petroliere își concentrează eforturile în ceea ce privește forarea de petrol și gaze naturale și transformarea acestora în combustibili pentru a fi utilizați în industrie. Și, cu doar câteva excepții, acestea nu cheltuiesc prea mult pentru alternative precum energia eoliană și solară și bateriile pentru mașini electrice, scrie The New York Times.
Cu excepția unor companii petroliere europene, cum ar fi BP, Equinor și ENI, majoritatea întreprinderilor din industrie nu investesc prea mult în lucruri precum încărcarea vehiculelor electrice, energia nucleară, parcurile eoliene sau bateriile.
În SUA, Exxon Mobil și Chevron, cele mai mari două companii petroliere, s-au angajat în această lună să cheltuiască peste 50 de miliarde de dolari fiecare pentru a cumpăra companii mai mici, în cadrul unor tranzacții care le-ar permite să producă mai mult petrol și gaze naturale în următoarele decenii.
Însă, la o zi după ce Chevron a anunțat achiziția companiei Hess, Agenția Internațională pentru Energie a publicat un raport exhaustiv în care concluziona că cererea de petrol, gaze și alți combustibili fosili va atinge un nivel maxim până în 2030, pe măsură ce vânzările de mașini electrice și utilizarea energiei regenerabile vor crește vertiginos.
Discrepanța dintre ceea ce cred companiile petroliere și mulți experți în energie că se va întâmpla în următorii ani nu a fost niciodată atât de evidentă.