Photo 37677026 © Molly Keim | Dreamstime.com

Ce se întâmplă cu pădurile tropicale atunci când nu plouă suficient

O scădere a precipitațiilor cauzată de schimbările climatice ar putea pune în pericol pădurile tropicale ale planetei prin reducerea umidității solului, esențială pentru menținerea biodiversității și a rezistenței acestora, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature, potrivit Bloomberg.

Copacii din pădurile tropicale, care joacă rolul vital de „plămâni verzi” ai lumii, devin mai vulnerabili la insectele şi ciupercile dăunătoare ca urmare a schimbărilor climatice.

Pădurile tropicale contribuie la răcirea Pământului prin absorbția dioxidului de carbon care încălzește planeta și prin producerea de oxigen, dar atât suprafața acoperită de copaci, cât și diversitatea vieții vegetale și animale pe care o pot susține sunt în scădere din cauza defrișărilor.

Studiul condus de cercetători de la Universitatea din Haifa, Israel, și de la Institutul Smithsonian de Cercetări Tropicale din Panama a comparat datele privind umiditatea solului și precipitațiile cu supraviețuirea puieților și diversitatea copacilor din pădurea tropicală din centrul Panamaului.

Acesta a constatat că, în anii secetoși, diversitatea a scăzut cu aproximativ 15%, iar în anii umezi a crescut cu aproximativ 15%, deoarece insectele și ciupercile – care joacă un rol vital în împiedicarea oricărei specii de arbori de a deveni dominante – prosperă în soluri mai umede.

În mod normal, în condiţii de umiditate ridicată a solului, şansele de supravieţuire ale puieţilor tineri de arbori care cresc în condiţii de densitate mare sunt reduse. Ca urmare, anul care vine va exista o diversitate mai mare de specii.

„Am identificat un mod diferit în care schimbările climatice și perturbările antropice care afectează disponibilitatea apei pot afecta pădurile”, a declarat Edwin Lebrija-Trejos, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat. „Cu cât avem mai mulți ani sau condiții de secetă, cu atât mai mare este amenințarea de daune – nu numai pentru diversitatea speciilor din pădurile tropicale, ci și pentru contribuția pe care aceste păduri o aduc umanității.”

Unele păduri tropicale sunt deja aproape de punctele de inflexiune din cauza provocărilor, inclusiv a lipsei de apă. Experții din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu au avertizat că o „cascadă” de efecte destabilizatoare ar putea urma dispariției ecosistemelor care joacă un rol central în reglarea atmosferei planetei noastre.

Diversitatea este esențială pentru reziliența pădurilor tropicale, permițând unei specii să ia locul alteia pentru a efectua fotosinteza necesară pentru a produce oxigen, au declarat cercetătorii.

„Vă puteți gândi la aceasta în termenii unei fabrici în care doar o singură persoană știe cum să îndeplinească o anumită sarcină în lanțul de producție, în comparație cu o fabrică în care diverși muncitori pot îndeplini cu toții mai multe sarcini”, a spus Lebrija-Trejos. „În primul caz, de îndată ce acel lucrător intră în concediu medical, întregul proces este blocat. În cel de-al doilea, alții vor putea să intervină”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *