Marea Britanie vrea să crească amenzile pentru companiile care folosesc tehnici de ”greenwashing” pentru a-și vinde produsele. În conformitate cu noile legi propuse, companiile riscă amenzi de până la zeci de milioane de lire sterline pentru afirmațiile care se dovedesc a fi nefondate și înșelătoare, scrie The Guardian.
Conform proiectului de lege privind piețele digitale, concurența și protecția consumatorilor, care va fi prezentat în curând, marile companii riscă sancțiuni civile de până la 10% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea legislației privind protecția consumatorilor. Persoanele fizice care încalcă aceste legi se vor confrunta cu amenzi de până la 300.000 de lire sterline. Primul ministru, Rishi Sunak, a declarat că adoptarea noului proiect de lege este o prioritate pentru guvern.
Avocații au declarat săptămâna trecută că noile puteri ale Autorității pentru Concurență și Piețe (CMA) de a impune sancțiuni civile directe companiilor vor acoperi aproape sigur afirmațiile înșelătoare privind mediul, cunoscute sub numele de ”greenwashing”.
Richard Reichman, specialist în investigații de reglementare și aplicare a legii la BCL Solicitors, a declarat: „Greenwashing este în vizorul autorităților de reglementare și cred că vom vedea aproape sigur amenzi mari împotriva corporațiilor dacă acestea ignoră avertismentele.”
Stuart Ponting, partener în domeniul reglementării și conformității la firma de avocatură Walker Morris, a declarat: „Nu am avut nicio problemă cu acest subiect: „CMA este limitată în materie de protecție a consumatorilor, iar acest lucru le va lărgi competențele. Este un băț mai mare și vor fi mai dispuși să îl folosească dacă este necesar.”
CMA a publicat un cod privind afirmațiile ecologice în septembrie 2021 și a anunțat în iulie anul trecut că investighează afirmațiile ecologice și de sustenabilitate ale trei mărci: Asos, Boohoo și George la Asda. Autoritatea de reglementare a declarat că va examina dacă afirmațiile au fost înșelătoare, dar nu a ajuns la un punct de vedere cu privire la faptul că au existat încălcări ale legislației privind consumatorii.
Luna trecută, CMA a anunțat că va examina, de asemenea, acuratețea declarațiilor ecologice făcute cu privire la produsele de uz casnic esențiale, cum ar fi alimentele, băuturile și articolele de toaletă.
În luna august a anului trecut, o reclamă pentru Persil, o marcă deținută de Unilever, a fost interzisă de către ASA după ce aceasta a decis că nu a fost clarificată baza pentru afirmația „mai blând cu planeta noastră”. Săptămâna trecută, Unilever a declarat că a fost lider în ceea ce privește îmbunătățirile de mediu și a fost surprinsă de decizia ASA, deoarece reclama fusese autorizată pentru difuzare.
Autoritatea de Conduită Financiară a lansat o consultare cu privire la propriul pachet de măsuri menite să „reprime practicile de greenwash”. Acesta propune restricții privind modul în care anumiți termeni, cum ar fi „verde” sau „durabil”, pot fi utilizați în denumirile produselor și în marketing.
De asemenea, Uniunea Europeană va prezenta în următoarele săptămâni o nouă lege care propune amenzi pentru companiile care fac afirmații de mediu nefondate. În ianuarie, Franța a introdus o lege care obligă firmele care pretind că un produs este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon să raporteze toate emisiile de gaze cu efect de seră ale acelui produs pentru întregul său ciclu de viață.