Photo 110287914 © Aurelserban | Dreamstime.com

Ce înseamnă BREEAM, LEED, WELL? De ce sunt importante certificările verzi?

Certificările verzi au devenit o necesitate pentru orice clădire care este construită pentru închiriere sau operare către/de către companiile multinaționale. Și nu doar din motive ce țin de protecția mediului înconjurător, ci și comerciale. 

Dacă ne uităm la criteriile în baza cărora sunt acordate certificările verzi, indiferent de tipul lor, ne dăm seama că impactul redus asupra mediului înconjurător pe care îl au clădirile cu „ștampila” BREEAM sau LEED este o realitate care nu poate fi negată. În ultimii ani, un alt concept a devenit important în domeniul imobiliar, și anume „bunăstarea” – wellbeing, în engleză – celor care lucrează sau locuiesc în clădirile respective. Această bunăstare, care implică aspecte ce țin de sănătatea fizică și psihică, este atestată prin certificări precum WELL, care au câștigat teren mai ales în timpul pandemiei de COVID-19. 

BREEAM sau LEED plus WELL

Certificarea BREEAM datează din anul 1990, când a fost anunțată în Regatul Unit al Marii Britanii de către Building Research Establishment, iar acronimul înseamnă „Building Research Establishment Environmental Assessment Method”. O clădire – fie că este nouă, că este deja construită sau că a fost renovată – obține certificarea BREEAM în urma evaluării în funcție de zece criterii: management, sănătate și bunăstare, energie, transport, consum de apă, materiale folosite, deșeuri, utilizarea terenului și ecologie, poluare și inovație. 

Lansată trei ani mai târziu, în 1993, la inițiativa US Green Building Council, certificarea LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este acordată unei clădiri – proiecte rezidențiale, centre comerciale, școli, depozite, centre medicale și spații logistice – după o evaluare în funcție de opt criterii, și anume localizare și transport, sustenabilitatea proiectului, eficiența consumului de apă, eficiența energetică și a climatizării, materiale și resurse utilizate, calitatea mediului interior, inovație și prioritate regională.

Certificarea WELL, lansată de Well Building Institute, atestă bunăstarea de care beneficiază ocupanții unei clădiri. Axată în special pe criterii ce țin de aspecte de sănătate și siguranță sanitară, certificarea WELL este acordată în urma unei evaluări în funcție de calitatea a șapte categorii: apă, aer, mâncare, lumină, sport, confort și stare mentală. 

Avantaj la vânzare

Întâmplător sau nu, companiile multinaționale preferă în măsură covârșitoare să închirieze, în toată lumea, spații în clădiri cu astfel de certificări. Prin urmare, dezvoltatorii s-au adaptat și construiesc proiecte gândite să îndeplinească, încă din faza de concept, condițiile necesare obținerii acestor certificări. Mai mult decât atât, tranzacțiile de vânzare care implică proiecte de birouri sau comerciale au loc cu greu dacă o clădire nu are o astfel de certificare. 

De exemplu, în România, una dintre țările în care certificările verzi au luat un avânt considerabil în ultimii zece ani – 70% dintre clădirile de birouri sunt „verzi –, 88% dintre proiectele office care au fost cumpărate în 2021 de către investitori instituționali sunt certificate ca fiind sustenabile. 

7 proiecte din România cu certificări verzi

Certificări BREEAM

Globalworth Square, proiect de birouri clasa A cu o suprafață totală închiriabilă de 29.000 de metri pătrați, inaugurat în 2021 pe bulevardul Dimitrie Pompeiu din București, a obținut certificarea BREEAM Outstanding cu scorul 99, clasându-se pe locul al treilea în lume din această perspectivă. Globalworth Square este unul dintre puține proiecte din România care produc energie, prin acoperișul fotovoltaic și sistemul geotermal amplasat sub fundație, elemente care îi permit să-și acopere o mare parte din necesitățile de energie și care scad considerabil costurile cu încălzirea și răcirea

Sediul central al Lidl, o clădire de birouri în suprafață de 12.500 de metri pătrați din zona Aviației, a fost finalizat în anul 2018 și a primit certificarea BREEAM Outstanding cu scorul 95,8. Rețeaua de supermarketuri are în portofoliu un magazin – cel localizat lângă sediul său central – care a obținut certificarea BREEAM Outstanding și un centru logistic, în Lugoj, care a primit BREEAM Excellent cu scorul 78,5

The Office, proiectul de birouri de clasă A dezvoltat în Cluj Napoca de omul de afaceri Ovidiu Șandor în parteneriat cu NEPI Rockcastle, inaugurat în anul 2017, a obținut certificarea BREEAM Excellent cu scorul 83,2. Proiectul în suprafață totală închiriabilă de 63.600 de metri pătrați a fost achiziționat de Pavăl Holding, vehiculul investițional al fraților Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, în anul 2019, pentru suma de 120 de milioane de euro. 

Certificări LEED

Business Garden Bucharest are o suprafață totală închiriabilă de 43.000 de metri pătrați, distribuită în trei clădiri și a obținut certificarea LEED Platinum cu scorul 98. Dezvoltat de compania Vastint, care mai are în portofoliul său din București proiectul Timpuri Noi Square, proiectul Business Garden Bucharest are o grădină interioară care acoperă 30% din suprafața totală a terenului pe care a fost edificat și facilități precum stații de încărcare pentru mașinile electrice, locuri de parcare pentru bicicliști, dușuri și vestiare. 

UBC 3 Iulius Town este o clădire de birouri de clasă A din Timișoara, certificată LEED Platinum cu scorul 88, parte a proiectului Iulius Town, cel mai mare proiect de regenerare urbană din România. United Business Center din Timișoara cuprinde patru clădiri de birouri premium, cu o suprafață totală închiriabilă de 80.000 de metri pătrați închriiabili. UBC 3 are 19.000 de metri pătrați închiriabili și are 16 etaje.  

Orhideea Towers din București, zona Pasajul Basarab, dezvoltată de fondul de investiții austriac CA Immo în urma unei investiții de 75 de milioane de euro, în suprafață totală închiriabilă de 37.000 de metri pătrați, are certificare LEED Platinum cu scorul 84. Proiectul Orhideea Towers a fost achiziționat în anul 2022, împreună cu celelalte clădiri de birouri din portofoliul din România al CA Immo, de către Pavăl Holding, vehiculul de investiții al familiei Pavăl, proprietarii Dedeamn, într-o tranzacție în valoare de 380 de milioane de euro. 

Certificări WELL

Prima fază a proiectului U•Center, dezvoltat de Forte Partners în zona Tineretului din București, a obținut în 2021 certificarea WELL Health&Safety, care atestă siguranța clădirii din punct de vedere sanitar. U•Center este în curs de obținere a certificării WELL Platinum. Forte Partners a anunțat recent vânzarea către Pavăl Holding a primei faze a proiectului office U•Center, care are și certificarea LEED v4 cu scorul 85 și este alimentată integral cu energie electrică provenită din surse regenerabile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *