Photo 44228243 © Jackbluee | Dreamstime.com

Canada va obliga companiile să se asigure că activitățile lor nu au un impact negativ asupra climei care ar putea încălca drepturile omului

Guvernul din Canada propune o lege prin care companiilor vor trebui să se asigure că activitățile lor nu au un impact negativ asupra climei care ar putea încălca drepturile omului, inclusiv dreptul la securitate alimentară, sănătate, siguranță și un mediu sănătos, anunță National Observer.

Legea privind responsabilitatea corporativă de a proteja drepturile omului sau proiectul de lege C-262, ar impune o gamă largă de obligații în materie de drepturile omului asupra companiilor canadiene, care ar trebui să prevină, să abordeze și să remedieze daunele sociale și de mediu care rezultă din activitățile și relațiile lor de afaceri în străinătate.

Concret, acest lucru înseamnă că, în temeiul legii propuse, societatea civilă ar putea acționa în instanță companiile canadiene de petrol și gaze pentru că nu au pus în aplicare politici adecvate de atenuare a schimbărilor climatice. O companie ar putea fi acționată în instanță dacă, de exemplu, nu reușește să identifice în mod adecvat contribuția sa la schimbările climatice prin exporturile de combustibili fosili sau prin operațiunile sale în străinătate, să reducă această contribuție și să atenueze riscul de efecte negative în viitor.

O instanță ar putea obliga o companie să își reducă emisiile și chiar să acorde daune materiale pentru a trimite un semnal altor companii cu privire la importanța de a-și lua în serios responsabilitățile în materie de climă.

Un astfel de litigiu nu s-ar confrunta cu aceleași obstacole ca și procesele privind clima lansate până în prezent împotriva guvernelor federale și provinciale, deoarece instanțele nu ar fi obligate să judece politicile climatice adoptate de politicienii aleși. Judecătorii ar fi însărcinați doar cu evaluarea respectării de către companii a obligațiilor legale care le revin în temeiul legii, evitând astfel orice risc de a intra în domeniul politic.

În prezent, Instanțele canadiene se feresc să intervină în chestiuni considerate a fi de natură politică, deoarece acestea sunt considerate a fi de competența legislatorilor aleși.

Potrivit sursei citate, emisiile provenite din arderea combustibililor fosili exportați de Canada au crescut atât de mult încât acum depășește totalul emisiilor interne ale Canadei din toate sectoarele combinate.

Legea privind responsabilitatea corporativă de a proteja drepturile omului este inspirată din legislația similară care a fost adoptată recent sau este în curs de elaborare de către legislatorii din țări din Europa și de către Uniunea Europeană, urmând exemplul legii inovatoare a Franței privind obligația de vigilență, adoptată în 2017.

Adesea grupate sub denumirea de legislație privind „drepturile omului și diligența necesară în materie de mediu” (HREDD), aceste legi care schimbă regulile jocului au ca scop limitarea abuzurilor corporative prin tragerea la răspundere a societăților-mamă pentru prejudiciile care apar ca urmare a activităților și relațiilor lor de afaceri din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *