Bugetul de carbon rămas pentru a limita criza climatică la o încălzire globală de 1,5C este acum „minuscul”, potrivit unei analize, trimițând un mesaj „dezastruos” cu privire la caracterul adecvat al acțiunilor climatice, potrivit unui studiu preluat de The Guardian.
Bugetul de carbon reprezintă cantitatea maximă de emisii de carbon care poate fi eliberată, limitând în același timp creșterea temperaturii globale la limitele prevăzute de Acordul de la Paris. Noua cifră reprezintă jumătate din dimensiunea bugetului estimat în 2020 și ar fi epuizat în șase ani la nivelurile actuale de emisii.
Potrivit studiului, pentru a avea șanse de 90% de a menține temperaturile sub limita de încălzire de 2 grade Celsius, emisiile ar trebui să ajungă la zero în jurul anului 2035. Obținerea unui nivel net zero abia în 2050 ar scădea șansele de reușită de a atinge obiectivul de 2 grade C la 66%.
Analiza a mai constatat că bugetul de carbon rămas pentru a avea o șansă de 50% de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5C este de aproximativ 250 de miliarde de tone. Se așteaptă ca emisiile globale să atingă un nivel record în acest an, de aproximativ 40 de miliarde de tone. Pentru a păstra șansele de 50% de limitare la 1,5C, emisiile ar trebui să scadă până la zero până în 2034, mult mai rapid chiar și decât cele mai radicale scenarii.