Băncile au acordat anul trecut finanțări de peste 150 de miliarde de dolari în companii ale căror proiecte gigantice în domeniul combustibililor fosili ar putea distruge ultima șansă de a opri încălzirea planetei la niveluri periculoase, potrivit unei investigații The Guardian.
Așa numitele ”bombe de carbon”, respectiv 425 de proiecte de extracție care pot pompa fiecare mai mult de o gigatonă de dioxid de carbon în atmosferă – dețin cumulativ suficient cărbune, petrol și gaze pentru a arde de patru ori bugetul de carbon care se diminuează rapid. Între 2016 și 2022, băncile, în principal din SUA, China și Europa, au acordat finanțări în valoare de 1,8 trilioane de dolari companiilor care le gestionează, arată un nou studiu.
Numai în SUA, băncile au fost responsabile pentru finanțări în valoare de peste jumătate de trilion de dolari acordate companiilor care planifică sau operează ”bombe de carbon”. Cel mai mare finanțator a fost JPMorgan Chase, care a furnizat peste 141 de miliarde de dolari, urmat de Citi, cu 119 miliarde de dolari, și Bank of America, cu 92 de miliarde de dolari.
De asemenea, în top 10 s-au aflat trei bănci chineze – ICBC, Bank of China și Industrial Bank (China) – și trei europene – BNP Paribas, HSBC și Barclays.
Cea mai mare parte a banilor pe care aceste bănci i-au furnizat a fost acordați mai degrabă pentru finanțarea generală a operatorilor, decât împrumuturi directe pentru proiecte de extragere a combustibililor fosili. În 2022, finanțarea directă și indirectă a ”bombelor de carbon” a ajuns la o valoare estimată de 161 de miliarde de dolari.