Azerbaidjan, care găzduiește anul acesta discuțiile ONU privind clima (COP29), intenționează să își crească producția de combustibili fosili cu o treime în următorul deceniu.
Potrivit datelor obținute de grupul Global Witness de la analiștii de la Rystad Energy, prezentate de The Guardian, Azerbaidjan intenționează să își majoreze producția anuală de gaze cu aproximativ 12 miliarde de metri cubi (bcm) în următorii 10 ani. Cu unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din lume, Shah Deniz, în Marea Caspică, țara ar putea extrage 411 miliarde de metri cubi de gaze în următorul deceniu și ar emite 781 milioane de tone de dioxid de carbon – de peste două ori mai mult decât emisiile anuale de dioxid de carbon emise de Regatul Unit.
Cifrele se bazează pe o analiză a producției actuale de gaze din Azerbaidjan, luând în calcul rezervele aprobate pentru dezvoltare și cele care au fost evaluate de companiile de petrol și gaze, dar care nu au fost încă autorizate. Acestea sugerează că producția anuală de gaze a țării ar putea crește de la 37 miliarde de metri cubi în acest an la 49 miliarde de metri cubi pe an în 2033. Analiza nu include rezervele de gaze despre care se știe că sunt prezente, dar care nu au fost încă dovedite prin forare, dar care ar putea fi dezvoltate în următorii 10 ani. De asemenea, exclude producția prognozată de condensat, combinație complexă de hidrocarburi separată ca lichid din gazul natural într-o unitate de condensare.
Luna trecută, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că țara „se îndreaptă cu încredere spre obiectivul” de a-și dubla exporturile de gaze către Europa până în 2027. De asemenea, exportă gaze către Turcia și Georgia.
Săptămâna trecută, guvernul lui Aliyev a numit un fost director al companiei de stat de petrol și gaze naturale pentru a conduce discuțiile privind clima din cadrul Cop29, care vor avea loc la Baku în luna noiembrie. Mukhtar Babayev a fost numit ministru al ecologiei și resurselor naturale din Azerbaidjan în 2018, după o carieră de 26 de ani la compania de petrol și gaze Socar.