După ce au ucis șapte persoane în ultimii cinci ani, rechinii sunt inamicul numărul unu în arhipelagul francez Noua Caledonie din Pacific, unde autoritățile au declarat deschis sezonul de vânătoare a acestei specii în speranța de a face plajele din nou sigure, scrie AFP.
Dar ecologiștii sunt de partea rechinilor, spunând că ordinul guvernului local de a sacrifica animalele a dus la uciderea fără discernământ și la afectarea vieții marine.
Populația din Noua Caledonie, un teritoriu francez de peste mări situat la aproximativ 1.200 de kilometri est de Australia, este împărțită între cei care doresc eliminarea problemei prin forță și cei care îndeamnă la prudență.
Nimeni nu este sigur ce i-a determinat pe rechini să sosească în număr neobișnuit de mare în golfurile din jurul capitalei Noumea și să atace oamenii în 10 incidente înregistrate din 2018.
Autoritățile locale au desfășurat campanii de pescuit care vizează rechinii încă din 2019, dar după ce anul acesta au închis mai multe plaje ca măsură de precauție, primarul Sonia Lagarde a intensificat lupta.
‘Nu este împotriva rechinilor’
Autoritățile spun că este în joc bunăstarea sectorului turistic al țării lor, în condițiile în care vizitatorii se întorc după ani de restricții Covid-19.
„Nu suntem împotriva rechinilor”, a declarat Romain Paireau, secretarul general al orașului Noumea. „Dar trebuie să reducem riscul”.
Autoritățile locale spun că vizează rechinii tigru și rechinii buldog – considerați a fi printre cele mai periculoase specii de rechini – dar Martine Cornaille, președinta asociației Ensemble pour la Planete (Împreună pentru planetă, EPLP), a declarat că daunele colaterale printre tipurile de rechini, chiar și inofensive, sunt inacceptabile.
„Sacrificarea ca răspuns la atacurile asupra oamenilor este iresponsabilă din punct de vedere ecologic”, a declarat ea într-o scrisoare adresată revistei Nature.
Orașul a promis să elibereze orice pește prins accidental, dar Cornaille a declarat pentru AFP că, în opinia ei, morțile colaterale ale campaniei care a ucis 250 de rechini tigru și bulldog din 2019 echivalează cu „un masacru”.
‘Pentru a ataca, pentru a ucide’
Chiar și unele victime ale atacurilor de rechini au îndemnat autoritățile să se retragă.
„Adesea, primul răspuns al oamenilor este să atace, să ucidă, să arate că suntem superiori la tot ce ne înconjoară”, a declarat Brigitte Do, care a petrecut mai multe luni într-un spital australian după un atac de rechin în ianuarie.
„Ceea ce ar trebui să facem în schimb este să încercăm să ne dăm seama ce se întâmplă”, a declarat ea luna trecută pentru un post de televiziune local. „De ce a fost prezent un rechin sau altul, de ce sunt atât de mulți în golfurile Noumea. Trebuie să existe o explicație științifică”, a spus ea.
Populația indigenă Kanak din Noua Caledonie se opune, de asemenea, campaniilor împotriva rechinilor, deoarece această specie are un statut sacru în cultura lor, care consideră rechinii ca fiind parte integrantă a sistemului ecologic, a declarat președintele adunării Kanak, Yvon Kona.
Între timp, oficialii orașului plănuiesc să instaleze o plasă uriașă în mare pentru a proteja o zonă de aproximativ 10 hectare de incursiunile rechinilor.
Acest lucru, spun ei, va permite ca vânătoarea de rechini din afara parametrului să continue la o intensitate mai mică.
Asociația EPLP a depus plângeri legale împotriva autorităților, acuzându-le că vânează rechini fără un mandat oficial, că vânează în zone protejate și că au eliminat rechinii tigru și rechinii buldog de pe o listă de specii protejate.
Dar, deși ecologiștii au câștigat sprijinul populației, ei spun că autoritățile politice nu le vor acorda nici măcar o întâlnire.
„În ciuda cererilor noastre oficiale, există o pană de comunicare”, a declarat Cornaille.