Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 850 de milioane de euro pentru a sprijini ArcelorMittal Franța în vederea decarbonizării parțiale a proceselor sale de producție a oțelului, arată un comunicat al Executivului Comunitar.
Măsura va contribui la realizarea obiectivelor Strategiei UE privind hidrogenul, ale Planului european pentru afaceri ecologice și ale Planului industrial pentru afaceri ecologice, ajutând în același timp la eliminarea dependenței de combustibilii fosili din Rusia și la accelerarea tranziției ecologice, în conformitate cu Planul REPowerEU.
”Această măsură, în valoare de 850 de milioane de euro, permite Franței să sprijine ArcelorMittal în vederea decarbonizării uzinei sale de producție a oțelului din Dunkerque, utilizând atât hidrogen cu emisii reduse de carbon, cât și hidrogen din surse regenerabile. Măsura are un potențial de reducere a emisiilor de CO2 de cel puțin 4,4 milioane de tone pe an. Aceasta demonstrează modul în care normele noastre privind ajutoarele de stat permit statelor membre să ajute sectoarele noastre energointensive să atingă obiectivele ambițioase ale UE în materie de climă. Și aceasta asigurând în același timp condiții de concurență echitabile”, a spus Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței.
Franța a notificat Comisiei o măsură de 850 de milioane de euro pentru a sprijini proiectul ArcelorMittal care vizează decarbonizarea parțială a producției sale de oțel din Dunkerque, unde funcționează trei furnale înalte care produc metal fierbinte lichid dintr-un amestec de minereu de fier, pelete, cocs, cărbune și aer preîncălzit. De asemenea, funcționează trei cuptoare de bază cu oxigen care transformă metalul fierbinte lichid în oțel lichid.
Ajutorul va sprijini construcția unei instalații de reducere directă („DRP”) și a două cuptoare cu arc electric („EAF”). Instalația combinată DRP/EAF va înlocui două dintre cele trei furnale înalte existente și două dintre cele trei furnale de bază cu oxigen. Gazul natural, utilizat inițial în DRP, va fi eliminat treptat din procesele de producție a oțelului. În cele din urmă, noua instalație va funcționa folosind exclusiv hidrogen, biogaz și electricitate din surse regenerabile sau cu emisii reduse de dioxid de carbon ca surse de energie.
În cadrul acestei scheme, ajutorul va lua forma unei subvenții directe plătite în patru tranșe pe parcursul perioadei de construcție a instalației DRP/EAF, prevăzută între 2023 și 2026. Se preconizează că instalația combinată DRP/EAF va începe să funcționeze în 2026 și că va produce 4 milioane de tone de oțel lichid cu conținut redus de carbon pe an. Odată finalizat, se preconizează că proiectul va evita eliberarea a aproximativ 70 de milioane de tone de dioxid de carbon pe durata de viață de 15 ani a proiectului. ArcelorMittal s-a angajat să împărtășească în mod activ experiența și cunoștințele tehnice dobândite prin intermediul proiectului cu industria și mediul academic.
Franța a selectat proiectul ArcelorMittal în contextul unei cereri deschise în 2020 pentru a face parte dintr-un IPCEI privind hidrogenul. Proiectul ArcelorMittal intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul siderurgic cu consum mare de energie.