În recentul său raport „Impact of Climate Change”, publicat recent, Institutul de Cercetare Potsdam a avertizat că, deși calota de gheață marină nu este încă destabilizată, punctul de neîntoarcere ar putea veni mai devreme sau mai târziu, potrivit Euronews.
Antarctica dispare. Și, în timp ce UE continuă să facă presiuni pentru a limita încălzirea globală și a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, în acest ritm, gheața marină va continua să se topească încet, dar sigur, pentru generațiile următoare.
Aceasta a fost o concluzie pe care Institutul de Cercetare Potsdam a făcut-o în recentul său raport „Impactul schimbărilor climatice” – iar viitorul celei mai mari zone înghețate de pe planetă pare sumbru.
Mai mulți ghețari se retrag, iar cifrele referitoare la topirea Antarcticii reprezintă o lectură dificilă: în condițiile unor temperaturi record înregistrate în acest an în mare parte a lumii, 2,7 milioane de kilometri pătrați de gheață marină au fost pierduți. Iar acest lucru este mult mai mare decât se așteptau experții.
„Este cam cât o suprafață de zece ori mai mare decât cea a Regatului Unit. Așadar, este vorba de o anomalie negativă masivă a gheții de mare pe care nu am mai văzut-o la această scară în perioada pe care am monitorizat-o în ultimii 45 de ani”, a explicat Norman Ratcliffe de la British Antarctic Survey.
Această pierdere dramatică de gheață de mare provoacă eșecuri catastrofale în reproducerea animalelor sălbatice locale, cum ar fi pinguinii împărați.
Raportul spune că nu există încă semne de retragere ireversibilă, dar am putea ajunge la punctul de neîntoarcere mai devreme sau mai târziu.
„Dacă nu vrem să vedem că se vor mai întâmpla multe astfel de lucruri în viitor, trebuie să ne apucăm de decarbonizare”, a subliniat profesorul Martin Siegert, cercetător polar.
„Acest lucru nu va rezolva problema, dar va fi absolut necesară o adaptare”.
Prăbușirea completă a Antarcticii ar putea dura sute sau mii de ani, dar ar însemna o creștere de câțiva metri a nivelului global al mării timp de 10.000 de ani. Însă o încălzire mai intensă în viitor ar accelera și mai mult acest proces.