Photo 215217596 © Neurobite | Dreamstime.com

AIE: Creșterea rapidă a surselor regenerabile împinge energia electrică spre „punctul critic” al emisiilor

Un avans al producției de energie eoliană și solară, împreună cu o mai mare cantitate de energie nucleară, vor domina creșterea furnizării de energie electrică la nivel mondial în următorii trei ani, reducând astfel impactul asupra emisiilor, provocat de creșterea consumului de energie, a declarat miercuri Agenția Internațională pentru Energie, potrivit Reuters.

„Vestea bună este că energiile regenerabile și energia nucleară cresc suficient de rapid pentru a satisface aproape tot acest apetit suplimentar, ceea ce sugerează că suntem aproape de un punct de cotitură pentru emisiile din sectorul energetic”, a declarat directorul AIE, Faith Birol.

Ponderea energiei eoliene și solare în mixul de producție de energie electrică este estimată să crească la 35% în 2025, de la 29% în 2022.

Între timp, creșterea cererii globale de energie electrică ar urma să crească cu un punct procentual din 2022 până la o medie de 3% în următorii trei ani, ajungând la 29.281 terawați-oră (TWh), adică dublu față de consumul actual al Japoniei, se arată în raport.

Subliniind nevoia de mai multă energie curată, AIE a legat creșterea cererii de energie la nivel mondial de schimbările climatice, în condițiile în care valurile de căldură din India au provocat cel mai mare vârf de cerere de energie de până acum în această țară, iar secetele din timpul verii au redus rezervele de energie hidroelectrică în Europa.

Cele mai mari creșteri ale energiei regenerabile sunt așteptate în regiunea Asia-Pacific, cu o rată de creștere medie anuală de 11,6%, urmată de Europa, cu o rată de creștere anuală de 9,4%, și de Americi, cu o rată de creștere medie anuală de 5%.

Asia domină, de asemenea, creșterea cererii, cu peste 70% așteptată din partea Chinei, Indiei și a Asiei de Sud-Est, deși tendințele din China sunt incerte, se arată în raport.

Furnizarea de energie nucleară a fost estimată să crească în medie cu 3,6% pe an până în 2025, cu cea mai mare rată de creștere anuală în Orientul Mijlociu, de 24,5%, de la 26 la 50 TWh, urmată de Asia-Pacific și Europa, cu 6,6% și, respectiv, 4,2% în medie pe an.

Agenția preconizează că producția din centralele electrice pe gaz din Europa va scădea, dar creșterea semnificativă a producției de gaze în Orientul Mijlociu va limita probabil această scădere.

AIE estimează că producția europeană de gaze naturale va scădea de la 822 TWh înregistrată în 2022 la 581 TWh, în scădere cu 29% în trei ani, iar emisiile vor scădea cu 1.023 milioane de tone (Mt) de CO2 la 763 Mt CO2, în scădere cu aproximativ 10% pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *