Un studiu arată că agricultura este responsabilă pentru mai mult de un sfert din poluarea cu particule din orașele britanice, scrie The Guardian.
Potrivit studiului, agricultura britanică a creat 38% din poluarea cu particule în Leicester, 32% în Birmingham și 25% în Londra în 2019. În fiecare caz, contribuția agriculturii rurale a fost mai mare decât toate sursele din cadrul orașelor în sine.
Deși zonele cu emisii reduse și zonele cu aer curat pot fi eficiente pentru poluanții locali, cum ar fi dioxidul de azot, poluarea cu particule poate persista în aer timp de o săptămână sau mai mult. Acest lucru permite particulelor să parcurgă un drum lung de la locul unde sunt produse. Studiul a constatat că poluarea cu particule din restul Europei a afectat, de asemenea, Marea Britanie, în special sudul și estul Angliei, dar mai puțin decât impactul produs de propria agricultură.
Dr. Jamie Kelly, care a făcut parte din echipa de studiu de la University College London (UCL), a declarat: „Am fost surprinși să constatăm că amoniacul provenit din agricultura rurală este atât de mare. Acesta este adesea sursa dominantă a poluării cu particule în suspensie în orașele din Marea Britanie, chiar și în orașe atât de mari ca Londra. Dacă guvernul se angajează cu adevărat să abordeze problema poluării cu particule pentru a îmbunătăți sănătatea publică, trebuie să existe măsuri mai ambițioase pentru a reduce emisiile de amoniac.”
Agricultura este principala cauză a smogului de primăvară care afectează Europa de Vest în fiecare an. În 2014, Parisul a interzis jumătate din traficul său într-un efort zadarnic de a controla un smog de primăvară. Beneficiile pentru sănătate aduse de abordarea amoniacului agricol sunt uriașe.
Un studiu realizat de Public Health England și Met Office a estimat că peste 1.600 de persoane din Marea Britanie au murit prematur din cauza poluării cu particule în martie și aprilie 2014. În cele mai nefavorabile 10 zile s-au înregistrat aproximativ 600 de decese suplimentare și peste 1.500 de internări suplimentare în spital. Multe dintre acestea ar fi putut fi evitate.
Dovezile cheie pentru noul studiu din Marea Britanie provin din datele obținute prin satelit. În fiecare dimineață și la prânz, sateliții trec deasupra Regatului Unit și măsoară amoniacul de sub ei. Estimările guvernului britanic sunt la aproximativ două treimi sau jumătate din cele obținute de sateliți. Zonele cu cele mai mari emisii de amoniac includ Irlanda de Nord și Norfolk.
Dr. Eloise Marais de la UCL a declarat: „Folosind două instrumente independente de satelit și un model detaliat, am constatat că amoniacul provenit din agricultură, în special de la bovinele de lapte, este subestimat în inventarele oficiale care informează politicile și evaluează conformitatea cu obiectivele internaționale privind emisiile”.
Emisiile de amoniac din agricultură nu s-au redus de mai bine de un deceniu. Rezolvarea problemelor de poluare a aerului din mediul urban va necesita, prin urmare, inovații în mediul rural la fel de mult ca și soluții în zonele urbane.
Fermele sunt din ce în ce mai mult sub observație din cauza rolului lor în poluarea râurilor și în producția de gaze, cum ar fi metanul, care contribuie la urgența climatică.
S-a acordat mai puțină atenție rolului agriculturii în poluarea aerului care dăunează sănătății oamenilor. Acest impact provine din particulele minuscule create de amoniacul provenit din deșeurile animale și din îngrășăminte, care se combină cu poluarea atmosferică provenită din trafic și industrie.