Photo 157547386 © Thanakorn Suppamethasawat | Dreamstime.com

Acțiunile umane provoacă schimbări globale ale nutrienților. Dezechilibru fără precedent dintre azot și fosfor afectează mediul și securitatea alimentară

Diferențele de înălțime între bărbații din țările bogate par să fie direct legate de schimbările în consumul de azot și fosfor. Utilizarea excesivă a îngrășămintelor pe bază de azot a crescut riscul de afecțiuni precum boala celiacă, în principal din cauza prezenței proteinelor alergenice precum glutenul, arată datele unui nou studiu realizat de Global Ecology Unit și publicat în revista Eco-Environment & Health.

În mod alarmant, copiii mici cu vârsta sub 5 ani au arătat o vulnerabilitate crescută la nitrații din apa de băut, care a fost un rezultat direct al utilizării necontrolate a îngrășămintelor.

Raportul a constatat că un consum ridicat de fosfat în alimentație stimulează creșterea tumorilor pulmonare și cutanate la animalele de laborator.

Raportul dezechilibrat dintre azot și fosfor, care rezultă din consumul ridicat de fosfat, a fost strâns legat de creșterea numărului de cazuri de cancer. Această prezență din ce în ce mai mare a fosfatului în alimente, o consecință directă a activităților umane, generează îngrijorări serioase cu privire la siguranța alimentară.

Cu toate acestea, în mijlocul acestor constatări îngrijorătoare, studiul a oferit și o rază de speranță. Acesta a propus ideea promițătoare de a încorpora teoria stoichiometrică în tratamentele împotriva cancerului. Prin ajustarea raporturilor dintre azot și fosfor, s-ar putea spori eficiența anumitor terapii, introducând o nouă strategie împotriva acestei boli.

Mai mult, cercetarea a făcut lumină în ceea ce privește bolile infecțioase, subliniind rolul crucial al echilibrului nutritiv al mediului în proliferarea și transmiterea agenților patogeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *