Compania Volvo Group, producătoare de camioane, autobuze și utilaje de construcții, a anunțat un nou acord cu startup-ul suedez H2 Green Steel pentru a achiziționa oțel cu conținut redus de carbon pentru a fi utilizat în vehiculele sale comerciale, cu livrări începând din 2026, scrie ESG Today.
Fabricarea oțelului este unul dintre cei mai mari emițători de CO2 la nivel mondial și unul dintre sectoarele cele mai dificile de redus, emisiile totale de gaze cu efect de seră (GES) din acest sector reprezentând 7-9% din emisiile directe rezultate din utilizarea globală a combustibililor fosili.
Înființată în 2020, H2 Green Steel își dezvoltă o oțelărie ecologică emblematică în Boden, Suedia, proiectul incluzând o instalație de hidrogen verde la scară gigacalorie ca parte integrată a instalației de producție a oțelului. Compania folosește hidrogenul produs cu ajutorul energiei verzi pentru a elimina oxigenul din oxidul de fier, evitând majoritatea emisiilor de CO2 produse în mod normal, și utilizează electricitate din surse 100% regenerabile pentru necesarul de energie generat în procesul de fabricație. H2 Green Steel își propune să înceapă producția în 2025, cu planuri de a produce 5 milioane de tone de oțel aproape fără fosile până în 2030.
Tranzacția urmează anunțului făcut săptămâna trecută de H2 Green Steel, potrivit căruia a strâns capitaluri proprii în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru a finanța construcția noii uzine.
Volvo este cel mai recent dintr-o serie de cumpărători din sectorul auto ai H2 Green Steel, acordul recent incluzând și Scania, Mercedes-Benz și BMW.
„Industria vehiculelor comerciale a impulsionat în mod activ cererea de oțel verde, ceea ce validează interesul pieței. Atunci când un jucător de necontestat de mare anvergură, precum Volvo Group, care lucrează în prima linie a schimbărilor durabile, plasează o comandă pentru un client, este un semn clar de încredere atât în compania noastră, cât și în produsul nostru”, a declarat Henrik Henriksson, CEO al H2 Green Steel.
Potrivit Volvo Group, anunțul va sprijini obiectivul companiei de a obține un lanț valoric cu emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2040, un obiectiv stabilit de companie în 2021. De asemenea, compania s-a aprovizionat cu oțel fără fosile prin colaborarea cu producătorul de oțel SSAB.
Andrea Fuder, Chief Purchasing Officer al Volvo Group, a declarat: „Am înțeles că „Colaborările care ne sprijină activitatea de reducere a emisiilor sunt esențiale pe calea spre net zero. Oțelul contribuie în mare măsură la amprenta ecologică a produselor noastre, iar colaborarea atât cu jucători consacrați, cât și cu jucători noi pentru dezvoltarea de materiale decarbonizate este esențială pentru a avansa în progresul nostru în ceea ce privește soluțiile de transport și infrastructură sustenabile.”