Prima fabrică nord-americană de baterii pentru vehicule electrice a Volkswagen va fi construită în Canada, iar premierul Justin Trudeau și alți politicieni canadieni au precizat că țara a fost efectiv într-un război al ofertelor cu Statele Unite, scrie The New York Times.
„Am pus o mulțime de bani”, a declarat Trudeau la o conferință de presă în St. Thomas, Ontario, unde vor fi construite șase linii de asamblare pe o suprafață de 370 de acri. „Toată lumea a vrut acest lucru”.
Volkswagen a anunțat luna trecută că va amplasa în Canada prima sa fabrică de baterii din afara Europei, dar a oferit puține detalii. Vineri, Canada și provincia Ontario au declarat că vor acorda companiei un miliard de dolari canadieni – aproximativ 750 de milioane de dolari în moneda americană – pentru a construi fabrica, care va costa în total 7 miliarde de dolari canadieni.
Un acord separat va oferi între 8 și 10 miliarde de dolari canadieni sub formă de subvenții în următorul deceniu, pentru a egala beneficiile pe care Volkswagen le-ar fi primit în cadrul Legii privind reducerea inflației dacă ar fi amplasat fabrica în Statele Unite. Această sumă este legată de producția de baterii.
Trudeau, vorbind la un muzeu al căilor ferate în fața unei locomotive cu aburi și a două modele electrice Volkswagen, a declarat că, deși este imposibil pentru Canada să egaleze în linii mari subvențiile industriale americane, acordul cu Volkswagen a venit ca urmare a unei decizii politice a Canadei de a-și provoca strategic vecinul.
Volkswagen a luat în considerare aproximativ 12 alte locații din America de Nord pentru această fabrică, despre care a declarat că ar urma să angajeze în cele din urmă 3.000 de persoane și să producă anual suficiente baterii pentru un milion de vehicule.
„Felicitări din partea noastră pentru că ați depășit concurența și ați adus această gigafabrică în St. Thomas”, a declarat Frank Blome, directorul general al PowerCo, filiala de baterii a Volkswagen. „Nu a fost ușor”.
Uzina Volkswagen va fi a doua unitate de producție majoră de baterii din Ontario. Anul trecut, producătorul auto Stellantis și compania sud-coreeană LG Energy Solution au anunțat o fabrică în Windsor, unde Stellantis are o mare fabrică de asamblare construită de Chrysler. Acea fabrică, care va angaja 2.500 de persoane și va începe producția anul viitor, a primit, de asemenea, subvenții guvernamentale substanțiale parte din costul necesar de 5 miliarde de dolari canadieni.
Volkswagen va deveni cel de-al șaselea producător auto cu operațiuni de amploare în Ontario, cea mai populată provincie canadiană, și primul care își stabilește operațiunile acolo de la sosirea Honda și Toyota în anii 1980. St. Thomas a găzduit cândva o uzină de camioane grele deținută de Daimler din Germania, precum și o fabrică Ford Motor care, în ultimii săi ani, asambla mașini folosite în principal ca mașini de poliție și taxiuri. Ambele au fost închise până în 2011 și nu au fost înlocuite de alte industrii.
După anunțul inițial de luna trecută, Pierre Poilievre, liderul Partidului Conservator din Canada, aflat în opoziție, a criticat guvernul pentru că a subvenționat Volkswagen.