Valurile de căldură din iulie au adus temperaturi record pe trei continente, iar ploile abundente au dus la inundații mortale în întreaga lume. Experții spun că, dacă nu renunțăm astăzi la arderea combustibililor fosili, ceea ce trăim acum ar putea deveni noua normalitate, scrie Euronews.
Meteorologii estimează că Europa ar putea atinge cea mai ridicată temperatură din istorie în următoarele zile, iar în unele zone din Italia se estimează că vor fi înregistrate peste 48 de grade Celsius. China și-a depășit deja recordul cu o temperatură de 52,2C în orașul izolat Sanboa, duminică.
În SUA, aproximativ 90 de milioane de oameni – 27 % din populația țării – trăiesc în zone în care se așteaptă să se înregistreze niveluri periculoase de căldură în această săptămână.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că nu se întrevede un răgaz imediat în această „vară a extremelor”. Organizația meteorologică a ONU a declarat că temperaturile ridicate din întreaga lume ar putea continua până în luna august.
Dar ce determină această vreme extremă și dacă schimbările climatice sunt de vină?
Schimbările climatice nu înseamnă doar că lucrurile devin mai fierbinți. Tiparele meteorologice sunt perturbate, ceea ce duce la creșterea frecvenței și intensității evenimentelor extreme – în special a temperaturilor ridicate și a precipitațiilor abundente.
Potrivit lui Alvaro Silva, un expert din cadrul diviziei de științe climatice a OMM, tot mai multe studii demonstrează legătura dintre încălzirea rapidă și modificările modelelor meteorologice esențiale.
În condițiile în care Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât media globală, cercetările sugerează că temperaturile mai ridicate din această regiune determină încetinirea vânturilor puternice cunoscute sub numele de jet stream.
„Curentul jet devine mai slab și mai greu atunci când aerul cald este transportat spre nord și aerul rece spre sud”, explică el.
„În aceste condiții, se stabilesc tipare meteorologice aproape staționare care duc la valuri de căldură și secetă prelungite în unele regiuni și la precipitații abundente în altele”.
Se așteaptă ca începutul fenomenului meteorologic El Niño în luna iunie să amplifice doar frecvența și intensitatea acestor evenimente extreme.
Aceasta înseamnă că apele din Oceanul Pacific de Est sunt mai calde decât de obicei, supraîncărcând fenomenele meteorologice extreme și – atunci când se combină cu încălzirea excesivă cauzată de schimbările climatice – aducând temperaturi record.
„Dezvoltarea fenomenului El Niño, un fenomen natural care implică eliberarea de căldură din Oceanul Pacific, contribuie, de asemenea, cu o anumită cantitate de căldură”, a declarat pentru Euronews Gronews Dr. Friederike Otto, lector senior în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu.
Nu se întrevede un răgaz imediat în această „vară a extremelor”. Organizația meteorologică a ONU a declarat că temperaturile ridicate din întreaga lume ar putea continua până în luna august.
Ce determină această vreme extremă și schimbările climatice sunt de vină?
„Dezvoltarea fenomenului El Niño, un fenomen natural care implică eliberarea de căldură din Oceanul Pacific, contribuie și ea la o anumită cantitate de căldură”, a declarat pentru Euronews Green Dr. Friederike Otto, lector senior în știința climei la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu.
„Dar schimbările climatice provocate de om sunt principalul motiv pentru care sunt depășite recordurile de temperatură la nivel global”.
De unde știm că schimbările climatice sunt de vină?
Oamenii de știință din domeniul climei folosesc simulări complexe pe calculator pentru a afla dacă oamenii provoacă o agravare a evenimentelor meteorologice extreme.
În luna aprilie a acestui an, Spania, Portugalia și nord-vestul Africii au fost afectate de un alt val de căldură record. Spania a înregistrat cea mai ridicată temperatură din aprilie, care a atins 38,8°C pe aeroportul din Cordoba, în sudul țării.
Cele trei zile de căldură excepțională s-au adăugat secetei istorice de mai mulți ani în multe dintre aceste regiuni.
Oameni de știință din Maroc, Franța, Țările de Jos, SUA și Regatul Unit s-au reunit pentru a evalua impactul schimbărilor climatice.
Aceștia au constatat că valul de căldură din perioada 26-28 aprilie a fost „de cel puțin 100 de ori mai probabil” din cauza crizei climatice. Potrivit cercetării efectuate de World Weather Attribution (WWA), aceste temperaturi extreme ar fi fost „statistic imposibile” în absența încălzirii globale cauzate de om.
Deși datele privind valurile de căldură din luna iulie a acestui an trebuie încă analizate, cercetările indică schimbările climatice drept cauză.
Un raport al IPCC de la începutul acestui an a confirmat faptul că a existat o creștere a frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme începând cu anii 1950. Un studiu separat privind valurile de căldură din Europa arată că aceste evenimente au devenit din ce în ce mai severe în ultimele două decenii.
Iar WWA afirmă că atingerea de către Marea Britanie a unor maxime de 40C în iulie 2022 ar fi fost „extrem de improbabilă” fără schimbări climatice.
Dr. Otto spune că această căldură este „fără precedent pentru oameni”, Europa confruntându-se cu „valuri de căldură mai lungi, mai fierbinți și mai frecvente din cauza schimbărilor climatice provocate de om”.
„Oamenii o pot numi „o nouă eră” sau „un teritoriu necunoscut”, dar nu este un „colaps climatic” sau o „încălzire galopantă”. Încă mai avem timp să asigurăm un viitor locuibil pentru mulți, dar trebuie să eliminăm rapid combustibilii fosili și să reducem emisiile globale la zero”, explică ea.