Perioadele de caniculă și umiditate ridicată care pun în pericol viața se vor răspândi rapid în întreaga lume cu o creștere mică a temperaturilor globale, potrivit unui studiu, ceea ce ar putea cauza o accelerare bruscă a numărului de decese cauzate de criza climatică, scrie The Guardian.
Fenomenele extreme, care pot fi fatale pentru oamenii sănătoși în șase ore, ar putea afecta sute de milioane de oameni care nu sunt obișnuiți cu astfel de condiții. Prin urmare, numărul deceselor cauzate de căldură ar putea crește rapid dacă nu se vor întreprinde urgent eforturi serioase de pregătire a populației, a declarat cercetătorul.
În mod normal, corpul uman se răcorește prin producerea de transpirație, care se evaporă și elimină căldura. Dar atunci când umiditatea este ridicată, evaporarea este redusă. Studiul a folosit o limită bazată pe experimente pe oameni care arată că atunci când căldura și umiditatea combinate, măsurate prin așa-numita temperatură a bulbului umed, depășesc 31,5C, corpul nu mai este capabil să se răcească.
Cercetătorii au numit acest prag „stres termic necompensabil din cauza căldurii”, deoarece transpirația nu poate compensa condițiile extreme. Fără ajutoare de răcire, cum ar fi apă rece, ventilatoare sau aer condiționat, moartea este probabilă în câteva ore.
Cercetarea a analizat datele provenite de la mii de stații meteorologice din întreaga lume pentru a arăta că, din 1970, 4% dintre acestea au cunoscut deja cel puțin o perioadă de șase ore de stres termic extrem, iar frecvența acestor evenimente se va dubla până în 2020. Cu toate acestea, până în prezent, acestea au fost limitate la locurile calde, inclusiv Golful din Orientul Mijlociu, Marea Roșie și Câmpia Nordului Indiei, unde oamenii se așteaptă la căldură extremă.
Analiza, care a utilizat, de asemenea, modele climatice, arată că stresul provocat de căldura extremă se va răspândi rapid și în alte regiuni în cazul unei încălziri globale de numai 2C. Criza climatică a crescut deja temperaturile globale cu aproximativ 1,2C. La 2C, mai mult de 25% dintre stațiile meteorologice ar suferi stresul termic extrem de căldură o dată pe deceniu, în medie.
Coasta de est și regiunile din vestul mijlociu al SUA și Europa Centrală, inclusiv Germania, se numără printre locurile care ar cunoaște sosirea unor condiții de stres termic fără precedent. În locurile care sunt deja fierbinți, cum ar fi Arizona, Texas și părți din California, perioadele de stres termic extrem ar deveni evenimente anuale la 2C.
Cercetătorul a declarat că absența deceselor în masă în locurile deja expuse la stresul termic extrem de cald arată că măsurile de răcire ar putea fi eficiente în prevenirea deceselor. Dar au spus că este îngrijorătoare apariția rapidă a acestor condiții în locuri în care oamenii nu au avut nevoie, din punct de vedere istoric, de clădiri răcoroase sau de aer condiționat și, prin urmare, nu au fost pregătiți.
„Dintre toate manifestările diferite ale schimbărilor climatice, căldura este cea care mă îngrijorează cel mai mult, iar aceste rezultate m-au făcut să fiu și mai îngrijorat”, a declarat Carter Powis, de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, care a condus studiul împreună cu colegii de la Woodwell Climate Research Center din SUA.
„Totul este în regulă până când nu mai este și există limite la ceea ce poate tolera corpul uman când vine vorba de căldură”, a spus el. „Lucrurile vor continua să meargă ca pe roate până când vom depăși aceste limite și apoi, foarte brusc, nu vor mai fi OK. Dintr-o dată, veți vedea o accelerare a mortalității.
„Ceea ce mă îngrijorează este faptul că trupurile noastre și societatea noastră se vor dovedi mai fragile la schimbările mici decât credem”, a spus Powis. „Acesta este doar un alt [studiu] care spune că trebuie să începem să reducem emisiile – dar asta este ceea ce trebuie să facem.”
Dr. Colin Raymond, de la Universitatea din California, Los Angeles, care nu a făcut parte din echipa de studiu, a declarat: „Multe zone se află acum doar puțin sub nivelul de căldură necompensabilă, așa că, pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, creșterea totală a expunerii va fi exponențială.
„Cunoaștem contururile generale a ceea ce ne așteaptă, dar nu și fiecare fărâmă”, a spus el. „Dar gravitatea pericolului de căldură extremă înseamnă că este incredibil de important să nu fim prinși nepregătiți și să tratăm valurile de căldură din apropierea sau peste limita necompensabilă ca pe alte dezastre care pun în pericol viața. În cazul celor mai grave evenimente care vor avea loc în următoarele decenii, viețile vor depinde de disponibilitatea răcirii artificiale.”
Cercetările anterioare privind căldura și umiditatea extreme au folosit limita maximă teoretică a corpului uman, o temperatură a bulbului umed de 35C, la care nici măcar mijloacele de răcire nu pot elimina căldura din corp. Aceste studii au arătat vulnerabilitatea ridicată a persoanelor din Golf, India și China la condiții extreme de temperatură și umiditate. În întreaga lume, oamenii de știință au estimat că, în ultimele trei decenii, criza climatică a provocat deja milioane de decese premature.
Studiul, publicat în revista Science Advances, a folosit datele detaliate de la stațiile meteorologice și datele mai ample produse de modelarea climatică și a constatat „un acord foarte bun”, a declarat Powis, dând încredere în rezultate.
Cercetătorii au concluzionat: „Gama geografică și frecvența temperaturilor extreme de căldură necompensabile vor crește rapid, în condițiile unei creșteri continue doar moderate a temperaturilor medii globale. Acest lucru implică faptul că, în viitorul apropiat, o parte substanțială a populației mondiale va fi expusă la aceste condiții de mediu necompensabile”.