Photo 95050350 © Tom Wang | Dreamstime.com

Valurile de căldură au cuprins trei continente și amenință să depășească recordurile de temperatură

Vremea caniculară a cuprins trei continente, provocând incendii de vegetație și amenințând să doboare recordurile de temperatură, în timp ce consecințele dezastruoase ale încălzirii globale se conturează, scrie AFP.

Previziuni de căldură istorică au planat asupra unor zone din Asia, Europa și Statele Unite.

La Vatican, 15.000 de persoane au înfruntat temperaturile sufocante pentru a-l asculta, duminică, pe Papa Francisc conducând rugăciunea, folosind umbrele și ventilatoare pentru a se răcori.

Dar, în hainele lor negre, preoți precum Francois Mbemba au spus că „transpirau ca naiba”. Tânărul de 29 de ani a spus că se simțea mai cald în Piața Sfântul Petru decât în dieceza sa din Republica Democrată Congo.

În Japonia, autoritățile au emis alerte de insolație pentru zeci de milioane de persoane din 20 din cele 47 de prefecturi, în timp ce temperaturi aproape record au ars zone întinse și ploi torențiale au lovit alte regiuni.

Radiodifuzorul național NHK a avertizat că valul de căldură a pus în pericol viața, în capitală și în alte locuri înregistrându-se aproape 40 de grade Celsius.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Japonia – 41,1 grade Celsius, înregistrată pentru prima dată în orașul Kumagaya în 2018 – ar putea fi depășită, potrivit agenției meteorologice.

Unele locuri au înregistrat duminică cele mai ridicate temperaturi din ultimele peste patru decenii, inclusiv orașul Hirono din prefectura Fukushima, cu 37,3C.

Serviciul Național de Meteorologie al SUA a avertizat că se așteaptă ca un val de căldură „generalizat și opresiv” în statele din sud și vest să atingă punctul maxim, peste 80 de milioane de persoane fiind afectate de avertismente de căldură excesivă sau de recomandări de căldură duminică.

Valea Morții din California, care se numără adesea printre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ, a înregistrat, de asemenea, noi vârfuri duminică, – 54C.

Sudul Californiei se luptă cu numeroase incendii de vegetație, inclusiv cu unul din comitatul Riverside, care a ars peste 3.000 de hectare și a dus la emiterea unor ordine de evacuare.

Sunt prognozate maxime istorice
În Europa, italienii au fost avertizați să se pregătească pentru „cel mai intens val de căldură din această vară și, de asemenea, unul dintre cele mai intense din toate timpurile”.

Previziunile de maxime istorice în următoarele zile au determinat Ministerul Sănătății să emită o alertă roșie pentru 16 orașe, printre care Roma, Bologna și Florența.

Temperaturile vor atinge 40C la Roma până luni și 42C-43C marți, doborând recordul de 40,5C stabilit în august 2007.

Agenția Spațială Europeană a avertizat că Sicilia și Sardinia s-ar putea ofili sub temperaturi de până la 48C – „potențial cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Europa”.

Acropolele din Atena, una dintre cele mai importante atracții turistice din Grecia, a fost închisă pentru a treia zi consecutiv duminică, în timpul celor mai fierbinți ore.

În România, se așteaptă ca temperaturile să atingă luni 39 grade C în cea mai mare parte a țării.

Puțin răgaz este prognozat pentru Spania, unde agenția meteorologică a avertizat asupra unui nou val de căldură de luni până miercuri, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în Insulele Canare și în sudul regiunii Andaluzia.

Pe insula La Palma, temperaturile au scăzut sâmbătă, ajutându-i pe pompieri să lupte cu un incendiu care a ars 5.000 de hectare în acest weekend, forțând evacuarea a 4.000 de persoane.

Ploi ucigașe
În ciuda căldurii, unele părți ale Asiei au fost, de asemenea, lovite de ploi torențiale.

În Coreea de Sud, salvatorii s-au luptat duminică pentru a ajunge la persoanele blocate într-un tunel inundat, după ce ploile abundente din ultimele patru zile au provocat inundații și alunecări de teren care au ucis cel puțin 37 de persoane și au lăsat nouă dispărute.

Țara se află în vârful sezonului musonic de vară, fiind prognozate mai multe ploi până miercuri.

În nordul Japoniei, duminică, un bărbat a fost găsit mort într-o mașină inundată, la o săptămână după ce șapte persoane au fost ucise în condiții meteo similare în sud-vestul țării.

În nordul Indiei, ploile musonice necruțătoare ar fi ucis cel puțin 90 de persoane, în urma căldurii arzătoare.

Inundațiile majore și alunecările de teren sunt frecvente în timpul musonilor din India, dar experții spun că schimbările climatice sporesc frecvența și gravitatea acestora.

China a emis duminică mai multe alerte de temperatură, avertizând că se vor înregistra temperaturi de 40-45C în regiunea parțial deșertică Xinjiang și 39C în sudul regiunii Guangxi.

Poate fi dificil să atribui un anumit eveniment meteorologic schimbărilor climatice, dar mulți oameni de știință insistă asupra faptului că încălzirea globală – legată de dependența de combustibilii fosili – se află în spatele intensificării valurilor de căldură.

Serviciul de monitorizare a climei al UE a declarat că luna trecută a avut loc cea mai călduroasă lună iunie din istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *