În luna iulie, revenirea fenomenului meteorologic El Niño a fost confirmată oficial de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Pe lângă încălzirea globală cauzată de emisiile de dioxid de carbon provocate de om, experții au spus că este o „dublă lovitură” pentru vremea extremă și temperaturile record, scrie Euronews.
Acum, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a declarat că există 95% șanse ca un sezon El Niño moderat sau puternic să continue până în februarie 2024. Și este posibil să nu vedem cele mai mari efecte ale acestui eveniment meteorologic până anul viitor.
Așadar, la ce ne putem aștepta?
Fenomenele El Niño durează de obicei între nouă și 12 luni, dar pot persista ani de zile, atingând un maxim între noiembrie și ianuarie. Oamenii de știință nu știu cu adevărat de ce se întâmplă acest lucru și avem încă multe de învățat despre aceste tipare meteorologice.
Se așteaptă ca evenimentul actual să continue până în 2024, iar experții prevăd că se va intensifica în lunile următoare și se va încheia în primăvara anului viitor.
Cu toate acestea, puzzle-ul complicat al sistemelor meteorologice ale lumii face dificilă prevederea modului în care El Niño va afecta vremea din Europa pe parcursul anului.
Modul în care acesta modifică precipitațiile, vântul, temperaturile și alte modele climatice ar putea varia, de asemenea, în funcție de locul în care vă aflați pe continent.
„Anii El Niño au tendința de a avea un început de iarnă blând, umed și vestic (noiembrie-decembrie) și un sfârșit de iarnă mai rece și mai uscat (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a Europei de Nord”, a declarat profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de predicții pe termen lung din cadrul Met Office din Marea Britanie.
În sudul Europei, ar putea aduce condiții mai umede în general. Dar, adaugă el, este important de reținut că aceasta este media în multe cazuri de El Niño și nu este suficient de puternică pentru a determina cu siguranță rezultatul.
„În schimb, El Niño doar schimbă probabilitatea în favoarea acestor rezultate”.
El observă, de asemenea, că un model ușor diferit este adesea observat în timpul celor mai puternice evenimente – cum ar fi cel care se dezvoltă acum.
Concluzia este că clima noastră este plină de surprize. Niciodată nu obținem exact ceea ce ne așteptăm, iar El Niño este doar una dintre numeroasele influențe care influențează modelele meteorologice din Europa.
„Precipitațiile tropicale dau startul unor valuri la scară planetară care afectează Europa în timpul iernii. Acestea pot proveni atât din Atlanticul tropical, cât și din El Niño în Pacific”, spune profesorul Scaife.
Alte influențe meteorologice pot chiar să perturbe tiparele tipice ale El Niño. Stratosfera – al doilea strat al atmosferei pe măsură ce urcați în sus – poate juca, de asemenea, un rol important.
La fiecare doi ani, de exemplu, are loc o ruptură a vânturilor în acest strat atmosferic. Aceasta este adesea urmată de un val de frig, indiferent dacă El Niño este activ sau nu.
Ce s-ar putea întâmpla în 2024?
Efectele declanșării fenomenului El Niño tind să întârzie cu câteva luni.
„Există efecte întârziate interesante, de exemplu, în China, unde ne așteptăm la ploi musonice de vară abundente și inundații după un El Nino mare”, explică profesorul Scaife.
Există, de asemenea, o probabilitate crescută de temperaturi „mai ridicate decât în mod normal” anul viitor.
Ultima dată când un El Niño puternic a fost în plină desfășurare, în 2016, lumea a înregistrat cel mai călduros an înregistrat vreodată. Un eveniment de amploare la sfârșitul acestui an ar oferi șanse mari să se doboare din nou recordurile de temperatură.
În combinație cu temperaturile în creștere din cauza încălzirii globale, meteorologii cred că, dacă condițiile se aliniază, 2024 ar putea ajunge să fie cel mai cald an înregistrat vreodată. Există teama că acest lucru ar putea împinge lumea dincolo de pragul cheie de încălzire de 1,5C.
Chiar și înainte de începerea fenomenului meteorologic din luna mai, temperaturile medii globale de la suprafața mării erau deja mai ridicate decât oricare altele înregistrate vreodată. Acest lucru ar putea amplifica fenomenele meteorologice extreme din întreaga lume.
Ce este El Niño Southern Oscillation?
El Niño Southern Oscillation (ENSO) este un model de încălzire și răcire a apelor oceanice și a vânturilor din Pacificul central-estic. Ciclic între perioade reci – La Niña – perioade neutre și perioade calde – El Niño. Fazele calde tind să apară la fiecare doi până la șapte ani.
Totuși, ceea ce se întâmplă în Oceanul Pacific nu rămâne acolo. Înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic mondial este ca și cum ai potrivi piesele într-un puzzle gigantic.
Oceanele interacționează între ele și cu atmosfera care, la rândul ei, se întoarce în oceane. Acest lucru are un impact asupra modelelor de vânt și a sistemelor meteorologice din întreaga lume.
Actualul fenomen El Niño urmează unei perioade rare de La Niña cu „triplă scădere”, care a durat aproape trei ani și s-a încheiat în martie. Ambele au capacitatea de a provoca fenomene meteorologice extreme, secetele severe din ultimii ani din întreaga lume fiind legate de perioada neobișnuit de lungă de La Niña.
Cercetările sugerează că schimbările climatice ar putea face ca aceste oscilații între cald și rece să fie mai profunde și mai intense.
Profesorul Scaife spune că efectul exact al schimbărilor climatice asupra El Niño este încă incert.
„Totuși, suntem siguri că impactul unui anumit El Nino devine din ce în ce mai puternic pe măsură ce clima se încălzește”, explică el.
„Pe lângă faptul că acest El Niño va fi probabil un eveniment de amploare și că va avea loc într-o climă mai caldă ca niciodată, ne putem aștepta la efecte fără precedent”.