Universitatea din New York intenționează să renunțe la combustibilii fosili, a aflat The Guardian, după ani de presiuni din partea studenților activiști. Decizia celei mai mari universități private din SUA, cu un fond de peste 5 miliarde de dolari, reprezintă o victorie semnificativă pentru mișcarea pentru climă, au declarat organizatorii.
Universitatea a oficializat pentru prima dată acest angajament într-o scrisoare din august a lui William R. Berkley, președintele consiliului de administrație al NYU, care a fost văzută de The Guardian, adresată unui grup de studenți activiști. „Universitatea din New York se angajează să evite orice investiții directe în orice companie a cărei activitate principală este explorarea sau extracția de combustibili fosili, inclusiv toate formele de cărbune, petrol și gaze naturale, și să nu reînnoiască sau să caute fonduri private dedicate al căror scop principal este de a investi în explorarea sau extracția de combustibili fosili”, a scris acesta.
Universitatea din New York a luat și alte măsuri pentru a aborda criza climatică, a scris Berkley, printre care reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din energia clădirilor, stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor legate de alimente și angajamentul de a ajunge la un nivel net zero până în 2040.
În prezent, universitatea „nu deține în mod direct titluri publice” ale niciunei companii producătoare de combustibili fosili, a scris el. În 2014, școala a avut 139 de milioane de dolari, adică 4% din dotarea sa, investiți în cărbune, petrol și gaze, potrivit dezvăluirilor universității de la acea vreme.
Angajamentul se va aplica celor mai mari 200 de companii din domeniul cărbunelui, petrolului și gazelor, a declarat un purtător de cuvânt al NYU, Joseph Tirella.
Scrisoarea vine în urma unei întâlniri din februarie între comitetul de investiții al consiliului de administrație al NYU și filiala din universitate a organizației Sunrise Movement, condusă de tineri pentru climă, care a condus recentele acțiuni de susținere a dezinvestițiilor în campus.
„Consiliul de administrație a fost foarte mulțumit de conținutul conversațiilor cu studenții, iar scrisoarea a apărut în urma acestor schimburi”, a declarat Tirella. „Universitatea este bucuroasă să știe că studenții au fost, de asemenea, mulțumiți de rezultatul acelor conversații și de scrisoare”.
Într-o mișcare neobișnuită, Berkley a adresat scrisoarea direct organizatorilor de la Sunrise.
„Am citit o mulțime de alte anunțuri de dezinvestire de la alte școli și nu este obișnuit ca acestea să numească, cu atât mai puțin să sărbătorească, succesul grupurilor de studenți care le-au dus acolo”, a declarat Alicia Colomer, o studentă în ultimul an la NYU care a cofondat capitolul Sunrise al școlii în 2020 și care este, de asemenea, coordonator de comunicare pentru Fossil Free Research, un grup de susținere axat pe eliminarea finanțării petrolului și gazelor în mediul academic.
Studenții au făcut presiuni asupra NYU pentru a renunța la combustibilii fosili cel puțin din 2004, dar au fost respinși anterior.
„Pe vremea când eram la NYU … nu am fost întâmpinați cu brațele deschise”, a declarat Sophie Lasoff, care a cofondat o campanie de dezinvestire în combustibili fosili ca studentă la NYU în 2012 și care acum lucrează ca organizator politic, cel mai recent cu organizația politică progresistă Justice Democrats.
Într-o scrisoare deschisă din 2016, Berkley a declarat că consiliul de administrație „nu a fost convins” de ideea că dezinvestirea ar reduce dependența de combustibilii fosili, argumentând că această mișcare nu ar reduce finanțarea disponibilă pentru companiile de petrol și gaze, că multe companii de combustibili fosili investesc în surse regenerabile și că dezinvestirea din combustibili fosili, în timp ce încă îi utilizează în campus, ar fi „nesinceră”.
„Ar fi greu să aduci aceste argumente astăzi”, a declarat Dylan Wahbe, proaspăt absolvent al NYU și cofondator al secției Sunrise a școlii, cu o sumedenie de rapoarte care arată că firmele producătoare de combustibili fosili își extind în mod continuu petrolul și gazele și, în unele cazuri, chiar își retrag angajamentele anterioare privind clima.
Nivelul de conștientizare din partea publicului cu privire la criza climatică a crescut, a adăugat el. „Mișcarea globală pentru climă a făcut o treabă excelentă în ceea ce privește educarea lumii”, a spus el.
Wahbe, Colomer și alți studenți au relansat eforturile de dezinvestire la NYU în 2021. Campania a adunat peste 2.000 de semnături de petiție și a obținut aproximativ două duzini de aprobări de la aproximativ două duzini de organizații, inclusiv sindicate care reprezintă studenții și profesorii absolvenți, precum și de la filiala Sunrise Movement din New York.
Deși renunțarea la combustibilii fosili este o victorie majoră, există mai multe lucruri pe care NYU ar trebui să le facă pentru a tăia legăturile cu companiile de petrol și gaze, a declarat Wahbe.
„Dezinvestirea face parte dintr-un efort mai mare pentru ca aceste instituții să se disocieze de această industrie corupătoare”, a spus el. În viitor, el se așteaptă la eforturi pentru a elimina finanțarea combustibililor fosili pentru cercetare la NYU, asigurând în același timp că bursa importantă axată pe climă este o prioritate.
Unii studenți organizatori au făcut, de asemenea, presiuni asupra membrilor consiliilor de administrație ale universităților pentru a se dezasocia de companiile de combustibili fosili. Luna trecută, un renumit avocat de mediu de la Universitatea Harvard a renunțat la un rol foarte bine plătit la gigantul de petrol și gaze ConocoPhillips, în urma unor luni de presiuni din partea activiștilor.
Unii activiști au cerut, de asemenea, ca NYU să înlăture anumiți membri ai consiliului său de administrație, printre care Larry Fink, directorul general al administratorului de active BlackRock, un investitor major în petrol și gaze, ale cărui investiții în combustibili fosili au făcut obiectul unui control public, și jurnalista de la Fox Business News Maria Bartiromo, care a declarat anul trecut că scăderea investițiilor în petrol și gaze reprezintă o „urgență”. Fink a refuzat să comenteze; Bartiromo nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.
Aproximativ 250 de instituții de învățământ din SUA au renunțat la combustibilii fosili, potrivit datelor furnizate de Stand.earth și 350.org. Anul trecut, studenții de la cinci universități importante – Yale, MIT, Princeton, Stanford și Vanderbilt – au depus plângeri legale oficiale prin care își acuză colegiile de încălcarea legii prin investițiile în companii din domeniul cărbunelui, petrolului și gazelor.