ONG-ul portughez Ius Omnibus, care militează pentru protecția consumatorilor europeni, a dat în judecată platforma TikTok pentru că le-ar permite copiilor cu vârste sub 13 ani să-și deschidă un cont fără a cere acordul părinților, în timp ce nu reușește să implementeze suficiente măsuri pentru a-i proteja pe aceștia, potrivit Reuters.
Acțiunea ONG-ului vine la o zi după ce autoritatea britanică de supraveghere pentru protecția datelor a amendat TikTok cu 12,7 milioane de lire sterline pentru că a încălcat legislația pentru protecția datelor, inclusiv prin utilizarea datelor personale ale copiilor fără să ceară acordul părinților.
SUA, Franța, Australia și alte guverne din lumea Occidentală au început să interzică instalarea TikTok-ului pe dispozitivele guvernamentale, în contextul în care se adună temeri cu privire la faptul că guvernul chinez s-ar putea folosi de compania din Beijing, deținută de ByteDance, pentru a avea acces la datele unui număr cât mai mare de utilizatori.
„TikTok profită de copiii cu vârste sub 13 ani, folosindu-se de vulnerabilitatea specifică acestora”, a transmis ONG-ul Ius Omnibus într-o declarație.
ONG-ul îi cere instanței să „pună capăt acestei conduite ilegale” și să decidă pentru acordarea de compensații financiare celor afectații.
Într-un alt proces, Ius Omnibus acuză TikTok că profită și de copiii cu vârste de peste 13 ani, prin „practici de business înșelătoare” și prin faptul că anumite date personale sunt utilizate fără acordul acestora.