Photo 262004799 © Wirestock | Dreamstime.com

Un număr tot mai mare de țări iau în considerare introducerea ecocidului în legislație

Un număr tot mai mare de țări au în vedere introducerea de legi care să transforme ecocidul într-o infracțiune, scrie The Guardian. Mexicul este cea mai recentă țară în care politicienii încearcă să descurajeze daunele aduse mediului și să facă dreptate victimelor acestora prin incriminarea lor.

Karina Marlen Barrón Perales, deputat de Nuevo León, a depus un proiect de lege în Congresul mexican care introduce o nouă infracțiune de „ecocid”.

În timp ce deteriorarea mediului este deja o infracțiune civilă în majoritatea țărilor, recunoașterea ecocidului ridică cazurile cele mai grave la rangul de infracțiune – cu pedepsele aferente.

Noul proiect de lege mexican urmărește să incrimineze „orice act ilicit sau necugetat săvârșit știind că există o probabilitate substanțială de a produce daune grave și extinse sau pe termen lung asupra mediului”. Dacă va fi adoptată, orice persoană găsită vinovată de ecocid ar putea fi condamnată la o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani și la o amendă de până la 1.500 de pesos (70 de lire sterline) pe zi.

Proiectul de lege mexican folosește o definiție a ecocidului elaborată de un grup internațional de experți juridici în 2021. Definiția a fost destinată în principal să fie adoptată de Curtea Penală Internațională printr-un amendament la Statutul de la Roma – obiectivul principal al Fundației Stop Ecocid – dar acum este folosită și pentru legislația la nivel național.

Doar câteva state din întreaga lume au incriminat ecocidul, printre care Vietnam, Ucraina și Rusia. Procurorul general al Ucrainei investighează deja un posibil caz de ecocid împotriva Rusiei pentru încălcarea barajului Nova Kakhovka.

Franța a devenit prima țară din UE care a introdus ecocidul în legislație în 2021, deși formularea nu este atât de puternică pe cât sperau militanții. Un caz test care implică substanțe chimice cancerigene se află în prezent în instanță.

Proiecte de lege similare au fost prezentate și în alte țări, inclusiv în Olanda. Belgia este pe cale să finalizeze propria versiune a legii, în timp ce parlamentul catalan conduce eforturile de a incrimina ecocidul în cadrul mai larg al codului penal spaniol.

În Scoția, Monica Lennon, deputat laburist, încearcă să introducă un proiect de lege privind ecocidul și va lansa o consultare publică pe această temă în toamnă.

În Brazilia, unde defrișarea pădurii amazoniene a fost descrisă în repetate rânduri ca fiind o crimă, partidul politic PSOL a prezentat în iunie un proiect de lege privind ecocidul în Congres.

Rodrigo Lledó, director al organizației Stop Ecocide Americas și membru al grupului de experți care a elaborat definiția ecocidului, a declarat că proiectul de lege brazilian a fost primul proiect de acest fel din America Latină care a intrat în mod oficial într-o cameră legislativă națională. Alte țări din regiune, inclusiv Argentina și Chile, au semnalat, de asemenea, un interes crescând.

Lledó a subliniat că toate aceste proiecte de lege necesită încă aprobarea Parlamentului și puține dintre ele au sprijinul partidului de guvernământ. „Dar este important că oamenii vorbesc despre acest subiect și că apar unele proiecte de lege noi”, a spus el.

În timpul unei anchete parlamentare islandeze desfășurate la începutul acestui an pentru a afla dacă țara ar trebui să recunoască ecocidul, prim-ministrul islandez, Katrín Jakobsdóttir, a declarat parlamentarilor că guvernul său urmărește „foarte îndeaproape” lucrările privind un cadru juridic internațional privind ecocidul.

Deși va fi „complicat de pus în aplicare”, ea a declarat că este „doar o chestiune de timp până când această problemă va deveni cea mai mare problemă în domeniul drepturilor omului”.

În ianuarie, Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție prin care a solicitat statelor membre să își actualizeze legislația pentru a codifica o infracțiune de ecocid.

Două luni mai târziu, Parlamentul European a sprijinit includerea infracțiunilor la nivel de ecocid în directiva revizuită a UE privind infracțiunile împotriva mediului. Dacă această directivă va trece nevătămată prin întregul proces legislativ al UE, atunci statele membre vor fi obligate să transforme ecocidul într-o infracțiune prin intermediul legislației naționale.

Jojo Mehta, co-fondator și director executiv al organizației Stop Ecocide International, a declarat că interesul pentru ideea de a incrimina ecocidul a crescut foarte mult în ultimii ani.

Ea consideră că amploarea definiției juridice, care se concentrează mai degrabă pe consecințele asupra mediului decât pe activități specifice, a fost foarte utilă. „Se pare că a aterizat destul de bine din punct de vedere politic, pentru că nu arată cu degetul către un sector sau o companie anume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *