Planul Uniunii Europene de a taxa poluarea cu emisii de carbon pentru a produce bunuri importate din țări precum India și China a stârnit o dezbatere în cadrul conferinței ONU privind clima de la Dubai, deoarece țările mai sărace se tem că astfel de tarife vor afecta mijloacele de trai și creșterea economică, scrie AP.
Prin această taxă, UE speră să stabilească un preț pentru carbonul emis pentru fabricarea în alte țări a produselor cu consum mare de energie, precum fierul, oțelul, cimentul, îngrășămintele și aluminiul. Scopul este atât de a reduce emisiile provenite din importuri, cât și de a crea condiții de concurență echitabile pentru produsele fabricate în blocul european, care trebuie să respecte standarde ecologice mai stricte.
Problema atinge o dilemă centrală cu care factorii de decizie politică se luptă – și pe care o tocmesc – la conferința COP28 privind clima din Dubai: Cum să facă lumea să devină mai ecologică fără a afecta economiile în curs de dezvoltare mai fragile.
Un studiu recent al Conferinței ONU pentru comerț și dezvoltare a constatat că o taxă de 44 de dolari pe tona de carbon emisă ar reduce la jumătate poluarea din lanțul de aprovizionare. De asemenea, studiul a estimat că țările bogate ar câștiga 2,5 miliarde de dolari din această taxă, dar țările mai sărace ar putea pierde până la 5,9 miliarde de dolari.
Alte țări mai bogate, printre care Marea Britanie, Canada și Statele Unite, doresc să urmeze acest exemplu.