În primii doi ani, misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa au sprijinit activitatea Comisiei în ceea ce privește „Oferta ecologică europeană”, „Pregătirea Europei pentru era digitală” și „Planul european de combatere a cancerului”, arată Executivul European într-un comunicat.
De asemenea, UE propune să se aloce 11% din bugetul Pilonului 2 al programului Orizont Europa pentru misiunile UE în ultima parte a programului (față de 10% în prezent). Aceasta corespunde unei sume totale de peste 3 miliarde EUR pentru perioada 2024-2027. De asemenea, se lansează pregătirile pentru o nouă misiune a UE privind noul Bauhaus european.
Sprijinite în principal de finanțarea Orizont Europa, misiunile au conectat și susținut, de asemenea, politicile și programele UE cu acțiuni locale și cu implicarea cetățenilor. Acestea sunt pe cale să își atingă obiectivele ambițioase până în 2030 în domenii critice, cum ar fi adaptarea la schimbările climatice, îmbunătățirea vieții pacienților cu cancer, curățarea ecosistemelor marine și de apă dulce, transformarea orașelor în orașe neutre din punct de vedere climatic și îmbunătățirea sănătății solurilor.
”Acestea sunt concluziile Comunicării privind misiunile UE în cadrul programului Orizont Europa, adoptată astăzi. Comunicarea oferă o evaluare amănunțită a progreselor înregistrate până în prezent, așa cum au cerut colegiuitorii după primii doi ani de funcționare a misiunilor. Comunicarea evidențiază principalele realizări ale celor cinci misiuni individuale actuale, identificând totodată provocările cu care acestea s-au confruntat și propunând un set de acțiuni pentru a le aborda”, arată sursa citată.
Comisia se angajează să facă misiunile UE și mai eficiente, de exemplu:
- Intensificarea discuțiilor cu actorii politici, în special cu statele membre, cu privire la modul de raționalizare a guvernanței misiunilor UE pentru a o face mai eficientă, mai incluzivă și mai eficace;
- mobilizarea unui portofoliu mai larg de instrumente pentru a asigura o mai mare participare a sectorului privat, inclusiv parteneriate public-privat și achiziții publice de inovare;
- întreprinderea de acțiuni specifice pentru a sprijini eforturile de comunicare la nivel local și național în vederea stimulării implicării cetățenilor și a creșterii gradului de conștientizare a publicului cu privire la misiunile UE.
Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre și cu comunitatea în general pentru a defini această abordare.
Principalele realizări ale misiunilor UE până în prezent
Misiunea privind adaptarea la schimbările climatice își propune să sprijine cel puțin 150 de regiuni europene pentru a deveni rezistente la schimbările climatice până în 2030. De la lansarea sa, 308 autorități regionale și locale au semnat Carta misiunii. O platformă dedicată de punere în aplicare a misiunii oferă asistență tehnică regiunilor, iar 50 dintre acestea elaborează o metodologie comună pentru realizarea unor evaluări detaliate ale riscurilor și vulnerabilității.
Obiectivele Misiunii „Orașe neutre din punct de vedere climatic și inteligente” sunt de a realiza 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic și inteligente până în 2030 și de a se asigura că acestea acționează, de asemenea, ca centre de experimentare și inovare pentru toate orașele europene.
Cererea de exprimare a interesului de a se alătura misiunii s-a încheiat în ianuarie 2022 și a avut ca rezultat candidaturi din 377 de orașe. Misiunea a creat o comunitate puternică de orașe ambițioase care, prin intermediul unei platforme a misiunii, lucrează în grupuri, fac schimb de experiență și au acces la un depozit de cunoștințe pentru a accelera soluțiile de neutralitate climatică.
Obiectivul Misiunii „Restore our Ocean and Waters” este de a reconcilia protecția și restaurarea ecosistemelor marine și de apă dulce cu presiunile tot mai mari asupra resurselor acvatice. Patru „faruri” ale misiunii în principalele bazine maritime și fluviale europene au fost înființate ca situri foarte necesare pentru a pilota, demonstra și implementa soluțiile necesare la scară largă, punându-le la dispoziția a peste 100 de regiuni europene asociate. Interesul față de misiune este demonstrat de cele peste 480 de acțiuni care au fost promise în cadrul Cartei misiunii.
Cu obiectivul său de a înființa 100 de laboratoare vii și faruri până în 2030, Misiunea solurilor își propune să ofere soluții pentru gestionarea durabilă și refacerea solurilor în zonele rurale și urbane. În cadrul Misiunii, autoritățile regionale și locale elaborează acorduri teritoriale de gestionare a solurilor pentru sănătatea solului. Misiunea face progrese în ceea ce privește monitorizarea armonizată a solului în UE și dezvoltă strategii pentru decontaminarea și regenerarea solului, precum și noi modele de afaceri pentru lanțuri valorice ecologice și neutre din punct de vedere climatic.
Potrivit CE, misiunile UE reprezintă o nouă modalitate de a aduce soluții concrete la unele dintre cele mai mari provocări ale noastre. Acestea reprezintă un efort coordonat de către Comisie pentru a pune în comun resursele necesare în ceea ce privește programele de finanțare, politicile și reglementările, precum și alte activități. De asemenea, acestea vizează mobilizarea și activarea actorilor publici și privați, cum ar fi statele membre ale UE, autoritățile regionale și locale, institutele de cercetare, fermierii și administratorii de terenuri, antreprenorii și investitorii, pentru a crea un impact real și de durată. Misiunile se angajează direct cu cetățenii pentru a stimula adoptarea de către societate a noilor soluții și abordări.