Photo 128444203 © Roman Kosolapov | Dreamstime.com

UE ia măsuri drastice împotriva deșeurilor din Fast Fashion

Uniunea Europeană ia măsuri drastice în ceea ce privește deșeurile produse de moda rapidă, prin noi norme care ar impune comercianților cu amănuntul să contribuie la costurile de colectare a hainelor uzate în vederea reutilizării și reciclării, scrie ESG News.

Normele propuse, care sunt încă în curs de finalizare, ar stabili, de asemenea, obiective pentru cantitatea de deșeuri textile care ar trebui reciclate.

Această măsură este un răspuns la problema tot mai mare a deșeurilor de îmbrăcăminte în UE. În fiecare an, blocul comunitar produce aproximativ 5,2 milioane de tone de deșeuri textile, din care doar un sfert este reciclat.

Restul ajunge la gropile de gunoi sau este incinerat, eliberând poluanți nocivi în mediu.

Iată câteva dintre punctele-cheie ale normelor propuse:

Comercianții cu amănuntul ar trebui să contribuie la costurile de colectare a hainelor uzate în vederea reutilizării și reciclării.
Normele ar stabili obiective pentru cantitatea de deșeuri textile care ar trebui reciclate.
Normele se vor aplica tuturor produselor textile vândute în UE, inclusiv îmbrăcămintea, încălțămintea și textilele utilizate în alte produse, cum ar fi mobilierul.
Normele ar fi puse în aplicare de guvernele naționale.

„Este un tsunami de legislație”, a declarat Mauro Scalia, director pentru afaceri durabile în cadrul EURATEX.

Normele propuse au fost salutate de grupurile de mediu, care spun că acestea reprezintă un pas necesar pentru a rezolva problema deșeurilor textile.

„UE își asumă un rol de lider în abordarea crizei globale a deșeurilor de modă”, a declarat Emma Priestland, șefa departamentului de politici la Fundația Ellen MacArthur.

Cu toate acestea, unii comercianți cu amănuntul și-au exprimat îngrijorarea cu privire la costul noilor norme. Aceștia susțin că taxele vor fi transferate consumatorilor sub forma unor prețuri mai mari.

„Suntem îngrijorați de faptul că aceste noi reguli vor reprezenta o povară inutilă pentru întreprinderi și consumatori”,”
a declarat un purtător de cuvânt al British Retail Consortium.

UE lucrează încă la detaliile normelor propuse și nu este clar când vor intra în vigoare.

Între timp, unele companii de modă iau măsuri pentru a-și reduce impactul asupra mediului.

De exemplu, Inditex, compania-mamă a Zara, s-a angajat să utilizeze 40% fibre reciclate în hainele sale până în 2030.

De asemenea, Puma a încheiat parteneriate cu companii de colectare și sortare a hainelor pentru a ajuta la colectarea și reciclarea hainelor folosite.

Acestea sunt doar câteva exemple de măsuri pe care companiile de modă le iau pentru a aborda problema deșeurilor textile.

Normele propuse de UE reprezintă un important pas înainte, dar ele reprezintă doar o parte a soluției. În cele din urmă, va fi nevoie de un efort concertat din partea tuturor părților interesate din industria modei pentru a face acest sector mai durabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *