Photo 62873498 © Oleg Yermolov | Dreamstime.com

UE aprobă un ajutor de stat de 280 de milioane de euro pentru a sprijini ArcelorMittal să își decarbonizeze producția de oțel din Belgia

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o măsură belgiană în valoare de 280 de milioane de euro pentru a sprijini ArcelorMittal Belgium în decarbonizarea parțială a proceselor sale de producție a oțelului, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Potrivit sursei citate, măsura va contribui la realizarea obiectivelor Strategiei UE privind hidrogenul, ale Planului european pentru afaceri ecologice și ale Planului industrial pentru afaceri ecologice, ajutând în același timp la încetarea dependenței de combustibilii fosili din Rusia și la accelerarea tranziției ecologice, în conformitate cu Planul REPowerEU.

Belgia a notificat Comisiei o măsură de 280 de milioane de euro pentru a sprijini proiectul ArcelorMittal care vizează decarbonizarea parțială a producției sale de oțel din Ghent, unde operează două furnale înalte care produc metal fierbinte lichid dintr-un amestec de minereu de fier, cocs și calcar.

Ajutorul, care va lua forma unei subvenții directe și a unui împrumut cu dobândă redusă, va sprijini construcția unei uzine de fier cu reducere directă. Împreună cu un nou cuptor electric cu arc, instalația va înlocui unul dintre cele două furnale înalte existente. Gazul natural, utilizat inițial în mixul de gaze, va fi eliminat treptat din procesele de producție a oțelului. În cele din urmă, uzina va fi exploatată folosind hidrogen din surse regenerabile și va fi completată cu hidrogen cu emisii reduse de dioxid de carbon doar dacă nu este disponibil suficient hidrogen din surse regenerabile.

Se preconizează că uzina va începe să funcționeze în 2026 și se așteaptă să producă 2,3 milioane de tone de fier redus direct cu emisii reduse de carbon pe an. Odată finalizat, se așteaptă ca proiectul să evite eliberarea a peste 50 de milioane de tone de dioxid de carbon. ArcelorMittal s-a angajat să disemineze cunoștințele tehnice dobândite prin intermediul proiectului.

Belgia a selectat proiectul ArcelorMittal în contextul unei cereri deschise în 2021 pentru a face parte dintr-un IPCEI privind tehnologiile și sistemele pe bază de hidrogen. Proiectul ArcelorMittal intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul siderurgic cu consum mare de energie. Întrucât ajutorul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv prin sprijinirea proiectelor de decarbonizare, este una dintre principalele categorii de ajutoare permise de către CEEAG, măsura era cea mai potrivită pentru a fi evaluată în temeiul acestor orientări

Comisia a constatat că măsura facilitează dezvoltarea unei activități economice, în special producția de oțel verde. În același timp, aceasta sprijină obiectivele inițiativelor politice cheie ale UE, cum ar fi European Green Deal, Strategia UE privind hidrogenul, Planul industrial Green Deal și Planul REPowerEU.

Ajutorul are un „efect stimulativ”, deoarece beneficiarul nu ar fi realizat investițiile în producția de oțel verde fără sprijinul public.

Măsura este necesară și adecvată pentru a promova producția de oțel verde. În plus, este proporțională, deoarece nivelul ajutorului corespunde nevoilor efective de finanțare.

Măsura are suficiente garanții pentru a se asigura că denaturarea nejustificată a concurenței este limitată. În special, în cazul în care proiectul se dovedește a fi foarte reușit, generând venituri nete suplimentare, beneficiarul va returna Belgiei o parte din ajutorul primit (mecanism de recuperare). În plus, beneficiarul va disemina cunoștințele tehnice dobândite prin intermediul proiectului. În cele din urmă, proiectul face obiectul unei monitorizări pentru a verifica progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2, de eliminare treptată a gazelor naturale și de introducere treptată a hidrogenului regenerabil.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura belgiană în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *