În primele șase luni ale anului 2024, trei sferturi din energia electrică a țărilor UE a fost generată de surse regenerabile, fără emisii de dioxid de carbon (CO2).
Potrivit datelor publicate luni de Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, citate de Reuters, 50% din energia țărilor UE a provenit din surse regenerabile (eoliene, solare), iar 24% din energie nucleară. Termocentralele pe cărbunele au asigurat doar 9% din energia electrică, iar cele pe gaze naturale 13%.
“Producția de energie electrică din Europa nu a avut niciodată un profil atât de scăzut de carbon”, a declarat secretarul general al Eurelectric, pentru Reuters.
Motorul principal al modificării mixului energetic al Europei l-a reprezentat rapida instalare a capacităţilor de energie regenerabilă. Doar în 2023, în țările UE au fost construite centrale solare cu o capacitate de 56 de gigawați, la care se adaugă 16 GW de noi capacități eoliene. A contat însă și faptul că a scăzut consumul de energie electrică – cererea de energie a UE a fost cu 5,8% mai scăzută în primul semestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2021.
Photo 159361484 © Sarayut Thaneerat | Dreamstime.com