Regiunea alpină a Europei este locul de destinație pentru mulți călători, atât vara, cât și iarna. Din ce în ce mai mult, însă, Alpii devin renumiți pentru ambuteiajele din trafic, satele supraaglomerate și turiști care obstrucționează traseele de drumeție și pârtiile de schi. Ceea ce odinioară erau sate alpine idilice în peisaje imaculate s-au transformat în fortărețe urâte de beton de cazare în masă, scrie Deutsche Welle.
De curând, efectele schimbărilor climatice agravează problemele Alpilor. Responsabil cu protecția naturii în cadrul Clubului Alpin German – cea mai mare organizație de alpiniști și excursioniști din lume, cu aproximativ 1,4 milioane de membri – Steffen Reich a declarat pentru DW că valurile de căldură mai lungi și semnificativ mai fierbinți și căderile de zăpadă mai puține determină topirea mai rapidă a ghețarilor și dezghețarea mai rapidă a solului de permafrost. În același timp, furtunile sunt din ce în ce mai puternice și mai frecvente, distrugând păduri întregi pe versanții munților. Ca urmare, eroziunea solului se agravează și ar putea crește riscul de alunecări de teren și de noroi.
„Se poate observa în mod clar că încălzirea în regiunea alpină avansează semnificativ mai repede decât media globală”, spune Reich.
În ciuda popularității tot mai mari a drumețiilor și a alpinismului în Alpi, aceste activități devin, de asemenea, mai periculoase. „În special pentru alpiniștii de mare altitudine, consecințele încălzirii globale și riscurile crescute asociate în zonele (încă) glaciare sunt dramatice”, a scris recent Clubul alpin austriac într-un buletin informativ adresat membrilor săi.