În fiecare an, la nivel mondial se produc milioane de tone de plastic. În timp ce jumătate din aceste deșeuri de plastic sunt reciclate, incinerate sau aruncate la gropile de gunoi, o parte semnificativă din ceea ce rămâne ajunge în cele din urmă în oceanele noastre, scrie The Visual Capitalist.
De fapt, multe bucăți de deșeuri de plastic din oceane s-au adunat pentru a crea un vortex de deșeuri de plastic de trei ori mai mare decât mărimea Franței în Oceanul Pacific, între California și Hawaii.
De unde provine tot acest plastic? Pentru a afla, publicația a folosit date dintr-o lucrare de cercetare realizată de Lourens J.J. Meijer și echipa sa pentru a evidenția primele 10 țări care emit poluanți din plastic în apele din jurul lor.
Călătoria în ocean a plasticului
În primul rând, să vorbim despre modul în care aceste deșeuri de plastic ajung în oceane.
Cele mai multe dintre deșeurile de plastic care se găsesc în apele profunde provin din deșeurile din parcuri, de pe plaje sau de pe canalele de scurgere a apelor pluviale de pe străzile noastre. Aceste bucățele de deșeuri de plastic sunt transportate în canalele de scurgere, pârâurile și râurile noastre, de vânt și de scurgerea apei de ploaie.
Râurile se transformă apoi în autostrăzi pentru bucățile plastic, transportându-le către oceane.
O altă mare parte a plasticului din oceane provine din plasele de pescuit deteriorate sau din plasele fantomă care sunt aruncate direct în largul mării.
Țările care alimentează problema plasticului
O opinie populară în spațiul public spune că țările care produc sau consumă cel mai mult plastic sunt cele care poluează cel mai mult oceanele. Dar acest lucru nu este adevărat.
Potrivit studiului citat, țările cu o suprafață geografică mai mică, cu linii de coastă mai lungi, cu un nivel ridicat de precipitații și cu sisteme deficitare de gestionare a deșeurilor sunt mai predispuse să arunce plasticul în mare.
De exemplu, China generează de 10 ori mai multe deșeuri de plastic decât Malaezia. Cu toate acestea, se estimează că 9% din totalul deșeurilor de plastic din Malaezia ajung în ocean, față de 0,6% în China.

Se estimează că Filipine – un arhipelag format din peste 7.000 de insule, cu o linie de coastă de 36.289 de kilometri și 4.820 de râuri – emite 35% din plasticul din ocean.
În afară de Filipine, se pare că peste 75% din plasticul acumulat în ocean provine din deșeurile gestionate greșit în țările asiatice, printre care India, Malaezia, China, Indonezia, Myanmar, Vietnam, Bangladesh și Thailanda.
Singura țară care nu este asiatică și care se află în acest top 10, cu 1.240 de râuri, inclusiv Amazonul, este Brazilia.
Calea către un ocean fără plastic
Prima și cea mai evidentă modalitate de a reduce acumularea de plastic este de a reduce utilizarea plasticului. O producție mai mică este egală cu mai puține deșeuri.
Al doilea pas este gestionarea deșeurilor de plastic generate, iar aici se află provocarea.
Multe țări cu venituri ridicate generează cantități mari de deșeuri de plastic, dar sunt fie mai pricepute în procesarea acestora, fie le exportă în alte țări. Între timp, multe dintre țările cu venituri medii și mici, care solicită plastic și primesc exporturi în cantități mari, nu au dezvoltat încă infrastructura necesară pentru a le prelucra.