Photo 191234591 © Shimanovichs | Dreamstime.com

Țările G20 nu reușesc să ajungă la un acord privind reducerea combustibililor fosili

Blocul G20 al economiilor bogate, reunit în India, nu a reușit să ajungă sâmbătă la un consens privind reducerea treptată a combustibililor fosili, în urma obiecțiilor formulate de unele țări producătoare, potrivit The Guardian.

Oamenii de știință și militanții sunt exasperați de tergiversarea acțiunilor organismelor internaționale în vederea reducerii încălzirii globale, chiar dacă vremea extremă din emisfera nordică a subliniat criza climatică cu care se confruntă lumea.

Țările membre ale G20 reprezintă împreună mai mult de trei sferturi din emisiile globale și din produsul intern brut, astfel încât efortul cumulat al grupului de decarbonizare este esențial în lupta globală împotriva degradării climei.

Cu toate acestea, dezacordurile, inclusiv în ceea ce privește triplarea intenționată a capacităților de energie regenerabilă până în 2030, au determinat oficialii să emită o declarație finală și un rezumat al președintelui, în loc de un comunicat comun, la sfârșitul reuniunii de patru zile de la Panaji, capitala statului indian de coastă Goa.

Un comunicat comun este emis atunci când există un acord complet între țările membre cu privire la toate aspectele.

„Am ajuns la un acord complet cu privire la 22 din cele 29 de puncte, iar șapte puncte constituie rezumatul președintelui”, a declarat ministrul indian al energiei, RK Singh.

Secțiunile care îndeamnă țările dezvoltate să își îndeplinească obiectivul de a mobiliza în comun 100 de miliarde de dolari (78 de miliarde de lire sterline) pe an pentru acțiuni climatice în economiile în curs de dezvoltare începând cu 2020-25 și o descriere a războiului din Ucraina au scăpat, de asemenea, de consens.

Utilizarea combustibililor fosili a devenit un paratrăsnet în discuțiile care au durat o zi, dar oficialii nu au reușit să ajungă la un consens în ceea ce privește limitarea utilizării „neîntrerupte” și s-au certat în privința limbajului pentru a descrie calea de reducere a emisiilor, au declarat două surse familiare cu acest subiect.

Un proiect de vineri seara, analizat de Reuters, suna astfel: „A fost subliniată importanța depunerii de eforturi pentru reducerea treptată a combustibililor fosili fără diminuare, în conformitate cu diferitele circumstanțe naționale”.

Cu toate acestea, declarația președintelui publicată sâmbătă seara a inclus preocupări ale unor națiuni membre care lipseau din proiectul de vineri, spunând că „alții au avut opinii diferite în această privință, conform cărora tehnologiile de reducere și de eliminare a emisiilor vor aborda astfel de preocupări”.

Singh, într-o conferință de presă după conferință, a declarat că unele țări au dorit să folosească captarea carbonului în locul reducerii treptate a combustibililor fosili. El nu a menționat numele țărilor respective.

Arabia Saudită, Rusia, China, Africa de Sud și Indonezia se opun obiectivului de triplare a capacității de energie regenerabilă în acest deceniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *