Liderii Grupului celor 20 au convenit să tripleze energia regenerabilă și să încerce să crească fondurile pentru dezastrele legate de schimbările climatice, dar au menținut status quo-ul în ceea ce privește eliminarea treptată a cărbunelui, scrie AP.
Un oficial guvernamental indian de rang înalt care a condus unele dintre negocierile G20 l-a numit „probabil cel mai vibrant, dinamic și ambițios document privind acțiunile climatice”. Oficialul a vorbit în timpul unei conferințe de presă, la scurt timp după ce liderii G20 au anunțat sâmbătă acordul.
Țările G20 emit 80% din totalul gazelor care încălzesc planeta. Majoritatea experților în domeniul climei și al energiei sunt de acord că liderii G20 au transmis un mesaj puternic în ceea ce privește acțiunile în domeniul climei.
Pentru probabil „pentru prima dată, G20… a convenit asupra sumelor necesare pentru a trece la energie curată”, acordul stabilind că țările în curs de dezvoltare vor avea nevoie de până la 5,9 miliarde de dolari până în 2030 pentru a-și atinge obiectivele climatice, a relatat Newswire, potrivit Carbon Brief. Articolul îl citează pe președintele COP28, Dr. Sultan Al-Jaber, care a declarat: „Aceste 20 de țări reprezintă 80% din emisiile globale, astfel încât această declarație trimite un semnal puternic pentru progresul în domeniul climei.” De asemenea, articolul îl citează pe Harjeet Singh de la Climate Action Network (CAN) International, care a declarat că angajamentul „lăudabil” privind energiile regenerabile „ocolește cauza principală – dependența noastră globală de combustibilii fosili”.
Membrii G20 „și-au „reiterat angajamentul de a atinge un nivel global de emisii nete zero [sau] neutralitate a emisiilor de carbon până la jumătatea secolului sau în jurul acestui moment”, relatează Hindustan Times, adăugând că „țările dezvoltate se așteaptă să atingă obiectivul [de finanțare pentru combaterea schimbărilor climatice] de 100 de miliarde de dolari [care trebuia atins până în 2020] pentru prima dată în acest an”. Un delegat al unei țări din afara G20 este citat spunând ziarului că „referințele la emisiile provenite din combustibili fosili” și lipsa unei „intenții clare de a atinge un nivel maxim [al emisiilor] înainte de 2025” se numără printre „problemele care nu au putut fi rezolvate în timpul reuniunilor grupului de lucru și al reuniunilor ministeriale” și că India a încercat să echilibreze un obiectiv de triplare a energiilor regenerabile cu „o linie privind tehnologiile cu emisii scăzute sau zero de carbon”.
Obiectivul de „triplare” – și o propunere de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu 60% până în 2035 – au fost „combătute de Rusia, China, Arabia Saudită și India în timpul reuniunilor la nivel de șerpași”, au declarat trei oficiali pentru Reuters, iar agenția de presă a adăugat că absența în text a limbajului privind combustibilii fosili „sugerează că țări precum Arabia Saudită, bogată în petrol, au prevalat în timpul negocierilor”. Limbajul referitor la tehnologiile cu emisii reduse de dioxid de carbon la care se face referire în declarație „acoperă controversatele tehnologii de captare și stocare a carbonului (CCS), favorizate de țări producătoare de petrol precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite”, relatează Climate Home News. Acest lucru este clarificat și mai mult într-un interviu acordat de Hindustan Times ministrului indian al climei, Bhupender Yadav, care este citat spunând că un alt „domeniu de dezacord” a fost cel al atingerii unui nivel maxim al emisiilor de GES, adăugând că proiecțiile din raportul de sinteză al IPCC privind momentul în care emisiile globale de GES trebuie să atingă un nivel maxim pentru a limita încălzirea la 1,5C și 2C „se bazează pe anumite ipoteze și nu implică atingerea unui nivel maxim în toate țările în acest interval de timp”.
Comentariile premierului indian Narendra Modi „au părut, de asemenea, să pună la îndoială angajamentul țării sale față de beneficiile comerțului cu credite de carbon, deși oficialii indieni au precizat ulterior că India rămâne angajată în acest sens”, relatează New York Times.
Acesta adaugă că „Modi, Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au anunțat Coridorul economic India-Mijlociu-Europa de Est și de Est”, care ar urma să „facă să treacă petrol, gaze și alte forme de energie din Golful Persic prin țări cu excepția Iranului”, dar „proiectul nu avea detalii cheie, inclusiv un calendar”. South China Morning Post afirmă că acordul G20 „vine în contextul în care administrația Biden încearcă să contracareze masiva inițiativă semnată de [președintele chinez] Xi [Jinping], Belt and Road Initiative, prezentând Washingtonul ca un partener și investitor alternativ pentru țările în curs de dezvoltare”. Modi a anunțat, de asemenea, o alianță globală pentru biocombustibili, având ca membri fondatori SUA și Brazilia, pentru „a contribui la accelerarea eforturilor globale de a atinge obiectivele de emisii nete zero prin facilitarea comerțului cu biocombustibili derivați din surse care includ deșeuri vegetale și animale”, relatează Arab News.
Al Jazeera relatează că președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat „îngrijorat de această stare de spirit în creștere”, referindu-se la „cererile ca națiunile [occidentale] să își asume mai multă responsabilitate [climatică]”. În cele din urmă, India a fost capabilă să „mute acul” în ceea ce privește clima datorită propriilor angajamente în materie de energie regenerabilă ale New Delhi, a adăugat acesta. Președintele indonezian Joko Widodo a calificat drept „retorice” angajamentele de finanțare pentru climă în vederea unei tranziții cu emisii reduse de dioxid de carbon și a cerut ca parteneriatele pentru o tranziție energetică justă (JETP) să fie „extinse și lărgite”, potrivit agenției de știri de stat Antara, citată de NewsLaundry, care a prezentat o sinteză a articolelor din sudul lumii în cadrul G20.
Widodo a cerut, de asemenea, standarde globale pentru a „preveni spălarea ecologică”, se arată în comunicat. Între timp, agențiile de știri din Africa, cum ar fi news24, s-au concentrat pe faptul că G20 „a admis [Uniunea Africană] ca membru permanent”.
Între timp, în India, liderul opoziției și fostul ministru al mediului Jairam Ramesh a calificat declarațiile lui Modi privind clima drept „pură ipocrizie”, relatează Indian Express. În timp ce Hindu Businessline califică declarația G20 drept „o lovitură” pentru Modi, Economic Times afirmă că noua alianță pentru biocombustibili „subliniază angajamentul [Indiei] față de soluțiile de energie curată”. În Times of India, Devinder Sharma, analist de politici alimentare, este citat descriind alianța pentru biocombustibili ca fiind „nimic mai puțin decât o gafă istorică”, în timp ce Aditya Lolla de la Ember este citat spunând că declarația „crește dramatic șansele ca la COP28 să se ajungă la un acord asupra unui obiectiv global de triplare a energiei regenerabile”.