Sultan al-Jaber, președintele summitului COP28 privind clima, a declarat marți că lumea are nevoie de o „corecție a cursului” pentru a limita încălzirea globală, adăugând că va prezenta o foaie de parcurs incluzivă și inovatoare, potrivit Reuters.
„Știm deja că suntem foarte departe de drumul cel bun”, a declarat Sultan al-Jaber la World Government Summit din Dubai.
„Lumea joacă la recuperare când vine vorba de menținerea temperaturilor globale la 1,5 grade, iar realitatea dură este că emisiile globale trebuie să scadă cu 43% până în 2030. Avem nevoie de o corecție majoră a cursului”, a spus el, referindu-se la obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.
Jaber a declarat marți că președinția sa va aduce o abordare nouă, atât de necesară pentru a aborda provocările legate de schimbările climatice.
„În calitate de președinte al COP28, voi stabili o foaie de parcurs pentru COP28 care să fie incluzivă, orientată spre rezultate și departe de situația obișnuită”, a spus el.
Emiratele Arabe Unite, un important exportator de petrol OPEC, va fi al doilea stat arab care va găzdui conferința pe tema climei, după Egipt, în 2022.
Alături de alți producători de energie din Golf, a solicitat o tranziție mai realistă, în care combustibilii fosili să își păstreze un rol în securitatea energetică, asumându-și în același timp angajamente de decarbonizare.
„Este în interesul nostru comun ca industria energetică să lucreze mână în mână și alături de toată lumea la soluțiile de care are nevoie lumea. Acest lucru este pur și simplu logic și are sens”, a declarat Jaber.
„În EAU nu ne ferim de tranziția energetică. Noi alergăm spre ea”.
Jaber a declarat că politicile ar trebui să sprijine creșterea și să contribuie în același timp la combaterea schimbărilor climatice, capitalul fiind esențial.
„Capitalul este esențial pentru ca fondul de pierderi și daune să devină real și operațional și este cheia unui acord echitabil privind finanțarea climatică pentru Sudul global”, a spus el, referindu-se la națiunile în curs de dezvoltare.
Fondul pentru pierderi și daune, convenit la conferința COP27 din Egipt de anul trecut, a fost salutat ca un progres pentru țările în curs de dezvoltare.
Însă, de atunci, activiștii pentru climă s-au plâns că fondul rămâne gol.
„Avem nevoie de o reformă reală a instituțiilor financiare internaționale și a băncilor multilaterale pentru a debloca mai mulți dolari concesionari, pentru a reduce riscurile și pentru a atrage mai multe finanțări private către comunitățile vulnerabile”, a declarat Jaber.
Programat între 30 noiembrie și 12 decembrie, summit-ul va fi prima evaluare globală a progreselor înregistrate de la istoricul Acord de la Paris din 2015 pentru limitarea încălzirii globale.