Photo 169360689 © Igoriss | Dreamstime.com

Substanțele chimice toxice PFAS utilizate în ambalaje pot ajunge în alimente – studiu

Un grup de substanțe chimice veșnice PFAS, extrem de toxice, despre care industria a susținut că pot fi utilizate în condiții de siguranță în ambalajele produselor alimentare sunt îngrijorătoare și reprezintă o amenințare pentru sănătate, deoarece se pot desprinde și pot ajunge în alimente și băuturi, potrivit unui nou studiu revizuit de colegi, scrie The Guardian.

Subgrupul de PFAS, numit „fluorotelomeri”, a fost prezentat ca un înlocuitor sigur pentru o primă generație de compuși PFAS, în prezent scoși în mare parte din producție în SUA, Canada și UE din cauza toxicității lor ridicate.

Dar The Guardian a dezvăluit în 2021 cum producătorii de produse chimice au ascuns cercetările care arată că fluorotelomerii pot fi, de asemenea, foarte toxici, iar noul studiu evidențiază modul în care compușii pot trece de la ambalaje în alimente. Cercetătorii spun că lucrarea evidențiază necesitatea de a interzice utilizarea PFAS în ambalajele alimentare.

„Utilizarea în continuare a PFAS în ambalajele alimentare ar trebui să fie pusă sub semnul întrebării, având în vedere oportunitățile de eliberare și expunere a substanțelor chimice”, au scris autorii studiului.

PFAS, sau substanțele per- și polifluoroalchilice, reprezintă o clasă de aproximativ 14.000 de substanțe chimice utilizate adesea pentru a face produsele rezistente la apă, pete și căldură. Acestea sunt numite „substanțe chimice veșnice” deoarece nu se descompun în mod natural și sunt legate de cancer, probleme hepatice, probleme tiroidiene, malformații congenitale, boli renale, scăderea imunității și alte probleme grave de sănătate.

Timp de zeci de ani, aceste substanțe chimice au fost adăugate la ambalajele de hârtie, pungi, farfurii, pahare și alte ambalaje alimentare pentru a ajuta la respingerea grăsimii și a apei care, altfel, ar deteriora produsele. Substanțele chimice sunt, de asemenea, adăugate la unele ambalaje alimentare din plastic ca o barieră pentru a preveni deteriorarea și sunt deosebit de frecvente în tipul de boluri din fibră turnată adesea comercializate ca fiind „verzi” și „compostabile”.

Administrația americană pentru alimente și medicamente a ajuns în 2020 la un „acord voluntar” cu unii producători de ambalaje pentru o eliminare treptată pe o perioadă de cinci ani a 6:2 FTOH, un fluorotelomer utilizat în mod regulat în ambalajele alimentare, după ce agenția a aflat că producătorii de substanțe chimice au ascuns dovezi privind toxicitatea acestuia.

Coautorul studiului de la Universitatea din Toronto, Miriam Diamond, a declarat că cercetătorii suspectează că 6:2 FTOH și compușii similari nu mai sunt adăugați la ambalajele alimentare, dar prezența substanțelor chimice poate fi un produs secundar al utilizării unui alt grup de PFAS numit „fluoropolimeri”.

Industria a susținut că fluoropolimerii nu trec din ambalajele alimentare în alimente deoarece sunt mai mari decât majoritatea celorlalți PFAS. Dar structura mare poate conține 6:2 FTOH, despre care Diamond a spus că se poate desprinde din fluoropolimer după ce substanța chimică este adăugată la ambalajele alimentare.

Acest proces ar putea crea o portiță de scăpare. În timp ce companiile nu mai pot adăuga 6:2 FTOH la ambalajele alimentare și sunt în conformitate cu eliminarea treptată, se pare că acest compus încă mai ajunge în ambalaje după fabricare.

Studiul a verificat 42 de ambalaje de la restaurante fast-food populare care servesc burgeri, burrito, salate, cartofi prăjiți, gogoși și alte alimente obișnuite și a descoperit PFAS în aproximativ jumătate dintre ele.

Cercetătorii au depozitat opt dintre produsele contaminate cu PFAS într-o zonă închisă și întunecată timp de doi ani și au constatat o scădere de până la 85% a nivelurilor de PFAS, ceea ce a dovedit că PFAS se desprinde din ambalaje.

Cercetarea a relevat că nivelurile la care substanțele chimice au migrat în alimente și băuturi ar depăși limitele recomandate de consumul zilnic stabilite pentru unii compuși PFAS de către guvernul canadian și UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *