Photo 195398093 © Mrsash174 | Dreamstime.com

SUA se află în spatele a mai mult de o treime din planurile de extindere a petrolului și gazelor la nivel mondial – raport

Potrivit unui raport, SUA reprezintă mai mult de o treime din expansiunea producției mondiale de petrol și gaze naturale planificată până la jumătatea secolului, în pofida afirmațiilor sale privind rolul de lider în domeniul climei. scrie The Guardian.

Canada și Rusia au următoarele planuri de extindere, calculate pe baza cantității de dioxid de carbon care ar putea fi produsă de noile exploatări, urmate de Iran, China și Brazilia. Emiratele Arabe Unite, care va găzdui în acest an summitul anual al ONU privind clima, Cop28, care va avea loc în noiembrie la Dubai, se află pe locul șapte pe listă.

Datele, prezentate într-un raport al grupului de campanie Oil Change International, au arătat, de asemenea, că cinci „țări din nordul global” – SUA, Canada, Australia, Norvegia și Regatul Unit – vor fi responsabile pentru puțin peste jumătate din toată expansiunea planificată a noilor câmpuri de petrol și gaze până în 2050.

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de toată expansiunea de petrol și gaze planificată în următoarele trei decenii ar fi mai mult decât suficiente pentru a crește temperaturile globale cu mult peste limita de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, limită asupra căreia țările au convenit în 2021 la Cop26 de la Glasgow, a constatat raportul.

Agenția Internațională a Energiei a avertizat în 2021 că nu ar putea avea loc nicio nouă explorare și dezvoltare a petrolului și gazelor dacă se dorește ca lumea să rămână în limita de 1,5C. Însă doar câteva țări cu rezerve de petrol și gaze naturale renunță la noi explorări și foraje.

Romain Ioualalen, responsabil cu politicile globale la Oil Change International și coautor al raportului, a declarat că țările trebuie să oprească expansiunea combustibililor fosili. „Este simplu: atunci când ești într-o groapă, primul pas este să nu mai sapi”, a spus acesta. „Criza climatică este de natură globală, dar este atroce de nedreaptă. O mână de națiuni dintre cele mai bogate din lume ne riscă viitorul, ignorând în mod voit apelurile de a elimina rapid combustibilii fosili.”

Raportul, intitulat Planet wreckers: how 20 countries’ oil and gas extraction plans risk locked in climate chaos (Distrugătorii de planete: cum planurile de extracție a petrolului și gazelor naturale din 20 de țări riscă să blocheze haosul climatic), publicat marți, a constatat că 20 de țări sunt responsabile de planuri pentru noi exploatări de petrol și gaze naturale până în 2050, care ar adăuga aproximativ 173 de miliarde de tone de dioxid de carbon în atmosferă. Această cantitate este egală cu emisiile pe durata de viață a 1.100 de centrale electrice pe bază de cărbune sau cu mai mult de 30 de ani de emisii anuale ale SUA.

În schimb, dacă țările ar renunța la punerea în producție a unor noi câmpuri de petrol și gaze, declinul câmpurilor existente ar însemna că producția mondială de petrol și gaze ar încetini cu aproximativ 2% pe an de acum până în 2030 și cu 5% pe an din 2030 până în 2050.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a intensificat apelurile adresate țărilor pentru a renunța la combustibilii fosili, avertizând asupra unei „nebunii morale și economice”, și a declarat că interesele legate de combustibilii fosili țin „omenirea de gât”. El va convoca o conferință a liderilor mondiali la sfârșitul acestei luni la New York pentru a încerca să obțină noi angajamente în vederea abordării crizei climatice.

El le-a spus liderilor mondiali că li se va permite să participe la summit, în marja adunării generale anuale a ONU, doar dacă pot demonstra că au planuri clare de implementare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

The Guardian a dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute că Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a fost avertizat de politica strictă a ONU cu privire la participarea liderilor înainte de a lua decizia extrem de neobișnuită de a nu participa la adunarea generală a ONU.

Sunak a promis în timpul verii că va „maximiza” operațiunile de petrol și gaze ale Regatului Unit în Marea Nordului, cu zeci de potențiale licențe noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *