Spania va investi aproape 12 miliarde de euro pentru a face față problemelor asociate cu seceta, a anunțat marți ministrul Mediului din această țară, Teresa Ribera, relatează The Local.
Investiția va fi cheltuită de acum până în 2027 pentru a promova uzinele de desalinizare și pentru a îmbunătăți eficiența apei prin modernizarea conductelor și a infrastructurii de reglementare.
De asemenea, guvernul va cheltui alte trei miliarde de la Perte (proiectul strategic pentru redresare și transformare economică) pentru a gestiona resursele de apă prin utilizarea de noi tehnologii și big data.
„Avem nevoie de răspunsuri structurale și de investiții constante”, a explicat Ribera în timpul conferinței de presă.
În ciuda inundațiilor recente din Madrid, 14,6% din teritoriul național se află în prezent în stare de urgență din cauza lipsei de apă, iar 27,4% este în stare de alertă, ceea ce înseamnă un total de 42%, potrivit unui raport prezentat marți, 12 septembrie, Consiliului de Miniștri.
Precipitațiile medii din ultimul an sunt cu 17,1 la sută sub nivelul normal.
Rezerva actuală a rezervoarelor este acum de 37 la sută din capacitatea totală, cu 20.734 de hectometri cubi acumulați.
Zonele cele mai afectate de secetă în prezent sunt rezervorul Guadalete-Barbate (16,5 la sută), bazinul Guadalquivir (19,1 la sută), bazinele interne ale Cataloniei (23,3 la sută) și bazinul mediteranean al Andaluziei (25,1 la sută).
Seceta severă afectează, de asemenea, industria agricolă a Spaniei. Experții preconizează că recoltele de cereale vor scădea cu până la 40 la sută în această toamnă, comparativ cu anul trecut.
Producția de orz a fost redusă cu 39%, cea de grâu cu 36%, în timp ce producția de porumb a scăzut cu 20%, din cauza lipsei de apă disponibilă pentru irigații.
Pentru a combate efectele acestei situații, guvernul estimează că Spania va trebui să importe aproximativ 20 de milioane de tone de cereale pentru a satisface cererea, atât din partea consumatorilor, cât și pentru fabricarea de hrană pentru animale.
De asemenea, seceta a afectat în mod direct producția de ulei de floarea-soarelui și de pomi fructiferi, ceea ce înseamnă că ambele produse ar putea lipsi și în această toamnă.