Photo 4090825 © Kitsen | Dreamstime.com

Somonul de Atlantic, cândva o specie comună, a ajuns pe lista roșie a IUCN

Somonul de Atlantic, care era anterior o specie comună și clasificată ca fiind o specie puțin îngrijorătoare să dispară, este acum aproape în pericol de amenințare cu extincția și a ajuns pe lista roșie a IUCN, după ce populația sa globală a scăzut cu 23% și a dispărut din multe râuri din Marea Britanie.

Peștele, care trăiește atât în apă dulce, cât și în apă sărată, a fost afectat de pierderea pe scară largă a habitatului, de încălzirea globală și de barajele care blochează accesul la locurile de reproducere. Reproducerea cu somon de crescătorie a slăbit, de asemenea, capacitatea de adaptare la încălzirea globală, în timp ce somonul roz invaziv din Pacific se răspândește în nordul Europei.

Aproape un sfert dintre peștii de apă dulce din lume sunt în pericol de dispariție din cauza încălzirii globale, a pescuitului excesiv și a poluării, potrivit potrivit primei evaluări a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), care a realizat o listă roșie a acestei categorii, scrie The Guardian.

Aproape o cincime din toate speciile de apă dulce amenințate sunt afectate de schimbările climatice, din cauza unor efecte precum scăderea nivelului apei, schimbarea anotimpurilor și deplasarea apei de mare în susul râurilor. Dintre speciile evaluate, 3.086 din 14.898 erau în pericol de dispariție.

Dar au existat vești bune în ceea ce privește antilopa saiga, care a trecut din categoria „în pericol critic” în categoria „aproape amenințată”, după ce populația a crescut cu 1.100% în doar șapte ani, în principal în Kazahstan.

Foto: ID 4090825 © Kitsen | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha *